STOP στις NOVARTIS (άρθρο του κ. Γιάννη Γιαννιού)

Εδώ και πολλές μέρες η υπόθεση της Novartis κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Προανακριτικές επιτροπές, εξεταστικές, εκατέρωθεν κατηγορίες και η συνέχεια προμηνύεται ακόμη πιο καυτή.

Το σίγουρο είναι πως η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας εκτινάχθηκε από το 2000 και μετά, και δη την περίοδο 2004-09 ξεπέρασε κάθε όριο. Ενώ το 2000 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,278 δις ευρώ (0,9% του ΑΕΠ), το 2009 ήταν στα 5,09 δις (2,2% του ΑΕΠ).

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν θέλει να ασχοληθεί με την αμαρτωλή περίοδο Καραμανλή. Είναι τέτοια άλλωστε η στήριξη που παρέχει η μια πλευρά στην άλλη που ενδεχόμενη στοχοποίηση της περιόδου αυτής από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν εξόχως ανησυχητική…

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εξετάζονται, ήταν τουλάχιστον αναιμικά και έωλα. Παρόλα αυτά, μπροστά στη δημιουργία ‘αναγκαίας πόλωσης’, οι βουλευτές της συμπολίτευσης τους έβαλαν όλους στο ίδιο τσουβάλι και τους έστειλαν σε προανακριτική επιτροπή express. Ενώ θα έπρεπε να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, να πέσει φως σε κάθε σκιά για όλους και για όλα, η κυβέρνηση όπως φαίνεται επιθυμεί να τελειώσει η διαδικασία στο άψε σβήσε ούτως ώστε να κερδίσει ότι μπορεί, όσο γρηγορότερα μπορεί. Ποντάρει στη δημιουργία εντυπώσεων και το μόνο που πραγματικά φαίνεται ότι την ενδιαφέρει είναι η σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων και όχι η εύρεση της ρίζας του προβλήματος.

Μετά τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και με δεδομένο ότι προς το παρόν τα στοιχεία για χρηματισμό των δέκα πολιτικών εξαντλούνται στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, το πιθανότερο είναι οι έρευνες για τους πολιτικούς να ανατεθούν στη δικαιοσύνη.

Όπως και να έχει, η δικαιοσύνη ήδη εξετάζει τις παράνομες πρακτικές της Novartis μιας και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών, έγινε γνωστό ότι από τις πρόσφατες έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς προέκυψαν άλλοι 300 εμπλεκόμενοι γιατροί. Οι γιατροί αυτοί, που αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των ελεγχόμενων σε 4.300, φέρεται να έχουν λάβει από 1.000 έως 5.000 ευρώ από το 2016 έως και το 2017.

Η Novartis, όπως και άλλες φαρμακευτικές εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Το φαινόμενο δεν είναι (μόνο) ελληνικό. Οι φαρμακευτικές και τόσες άλλες εταιρίες που κάνουν δουλειές με το δημόσιο ξέρουν και εντοπίζουν τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις ώστε να προασπίσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Τα άτομα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη πολιτικά πρόσωπα. Η ρίζα του κακού είναι αυτή ακριβώς, και ονομάζεται διαφθορά, η οποία δυστυχώς τέμνει οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία. Κατά καιρούς τόσα και τόσα σκάνδαλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και η αποπληρωμή τους πάντα έπεφτε στην πλάτη του λαού.

Στην περίπτωση της Novartis, αυτό που προέχει είναι να τεκμηριωθεί η ευθύνη της και να τρέξουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο. Ακολούθως, πρέπει να τιμωρηθούν όσοι αποδειχθούν ένοχοι ή συκοφάντες. Και εν τέλει αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπει ένα φρένο και κανόνες σε όλες τις Novartis που αλωνίζουν και ουσιαστικά κυβερνούν, πάντα με την ευγενική βοήθεια εγχώριων προθύμων…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ