Γιάγκας: “Θέλει να σφίξει κι άλλο τη θηλιά του τραπεζικού δανεισμού ο Δήμαρχος”;

4/2/2018

Θέλει να σφίξει κι άλλο τη θηλιά
του τραπεζικού δανεισμού ο Δήμαρχος;

Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε δανεισμό ύψους 1.850.000€, προκειμένου να αντικαταστήσει το δημοτικό φωτισμό με νέας τεχνολογίας (LED), θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή, εν γνώσει της, θα επιβαρύνει σε ανεξέλεγκτο βαθμό την ήδη δύσκολη οικονομική θέση του Δήμου ο οποίος θα υποχρεωθεί να περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών, με τραγικές συνέπειες.
Ανεύθυνος δανεισμός και συστηματική υπερχρέωση εν μέσω συνεχών αναδιαρθρώσεων δανεισμού και προβλημάτων ρευστότητας;

Τέτοια επιπολαιότητα; Ή αβάσταχτη αμεριμνησία αφού το 2019 η Δημοτική Αρχή θα έχει αλλάξει χέρια και το βάρος της διαχείρισης του υπερδανεισμού, στη δύσκολη φάση του, θα πέσει στις πλάτες άλλων; Τέτοια αδιαφορία για τις συνέπειες που θα έχει η οικονομική κατάρρευση στις βασικές λειτουργίες της Πόλης και την επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών;

Παρά τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν μακροχρόνια από την αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων με τεχνολογία LED, είναι γεγονός ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αντέξει και άλλο δανεισμό. Ήδη επιβαρύνεται με 856.000 ευρώ το χρόνο για προηγούμενα δάνεια. Δεν μπορεί να προστεθούν και να αντέξει άλλα 200.000 ευρώ.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2018 το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων ανέρχεται στα 235.000 ευρώ. Όση και να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων δεν είναι δυνατόν να μειωθούν κάτω του μισού. Άρα αντί να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου θα αυξηθεί (Δάνειο + Κόστος ηλεκτρισμού).

Είναι σαφές ότι η προτεινόμενη λύση χρηματοδότησης με δανεισμό της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων δεν είναι η ενδεδειγμένη για αμφιλεγόμενη μάλιστα αποτελεσματικότητα. Ο Δήμος οφείλει να αναζητήσει άλλες πηγές ή τρόπους χρηματοδότησης, όπως την αποπληρωμή μέσα από το μηνιαίο κέρδος του λογαριασμού ρεύματος, αν θέλει να προχωρήσει το έργο και να εγκαταλείψει τα επικίνδυνα εγχειρήματα που θα εγκλωβίσουν το Δήμο περαιτέρω στη θηλιά του τραπεζικού δανεισμού.

Μιχάλης Γιάγκας, Δημοτικός σύμβουλος,
Επικεφαλής του συνδυασμού «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»