Δικαίωμα διοικητικής προσφυγής στους δημοτικούς συμβούλους

 

Συχνά ακούμε Δημοτικούς Συμβούλους να επικαλούνται, γλιστρώντας από τη δύσκολη θέση, όταν συμπολίτες μας αναφέρονται σε κάποια απόφαση μη αρεστή, πως “δεν ήμουν εκεί σε αυτή την ψηφοφορία. Εάν ήμουν εκεί δεν θα ψηφιζόταν το συγκεκριμένο”.

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πλέον τους στερεί την εύκολη δικαιολογία, αφού τους επιτρέπει να προσφύγουν κατά της όποιας απόφασης στην οποία δεν είχαν συμμετοχή.

Συγκεκριμένα:

Με έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνει τους δήμους ότι έχει γίνει νομολογιακά δεκτό ότι δημοτικός σύμβουλος, έχει έννομο συμφέρον για την άσκηση ειδικής διοικητικής προσφυγής των άρθρων 227 του Ν. 3852/2010 και 151 ΚΔΚ, κατά απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στην έκδοση της οποίας δεν έχει συμπράξει.

Τούτο γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και μεριμνούν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, για την τήρηση της νομιμότητας ή την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των δημοτών όλης της εδαφικής περιφέρειας του δήμου.

Περαιτέρω, το Υπουργείο κάνει γνωστό ότι εκδόθηκε η αριθ. 270/2017 Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών. Σύμφωνα με την ανωτέρω Γνωμοδότηση, Δημοτικός σύμβουλος ο οποίος απουσίασε από συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου ή οικονομικής επιτροπής δήμου, έχει έννομο συμφέρον προς άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής, κατά το άρθρο 227 του ν. 3852/2010, κατά της αποφάσεως που ελήφθη στην εν λόγω συνεδρίαση.

Την ως άνω Γνωμοδότηση μπορεί να αναζητήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στον ιστότοπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.