Πολλές ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων στη συνεδρίαση του Σώματος

Με οριακή απαρτία συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης έκαναν ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλάκος ρώτησε:

Γιατί ενώ απομακρύνθηκαν τα μηχανήματα με καθυστέρηση από την οδό Ελ. Βενιζέλου, τεράστιοι τσιμεντένιοι αγωγοί παραμένουν επί μήνες στα παρτέρια της Βενιζέλου και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι κάδοι των απορριμμάτων παραμένουν βρώμικοι, δεν πλένονται εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι εστίες βρωμιάς και δυσωδίας.

Παιδικές χαρές στην πόλη μας είναι επικίνδυνες για τα παιδιά που παίζουν σε αυτές αφού τα όργανά τους χρειάζονται επισκευή ή αντικατάσταση.

Σκουπίδια στο χώρο κάτω από το Δημοτικό αναψυκτήριο “ΠΑΝΘΕΟΝ” δημιουργούν μια δυσάρεστη εικόνα αλλά και επικίνδυνη για φωτιά κατάσταση.

Ο κ. Βασιλάκος πρότεινε στο Δήμο να σβηστούν από το Β΄ Δημοτικό Σχολείο όλες οι σημαίες που είναι ζωγραφισμένες σε κολώνες του διδακτηρίου, επειδή μία από αυτές είναι η Τούρκικη σημαία.

Τέλος κατηγόρησε τον Δήμαρχο κ. Καπλάνη πως εσκεμμένα δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Ο κ. Γιάγκας έθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις – παρατηρήσεις:

Κατηγόρησε τον κ. Καπλάνη για αναξιοπιστία επειδή εδώ και 5 μήνες έχει ανακοινώσει στο Σώμα πως θα παραδοθούν γραφεία στις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, αλλά έως σήμερα δεν έχουν παραδοθεί. Μάλιστα υποστήριξε πως σε πρόσφατη επίσκεψή του στον χώρο που διαμορφώνεται, η κατάσταση είναι τραγική.

Αναφέρθηκε στο θέμα που εχθές η εφημερίδα μας προέβαλε και αφορούσε τις λεύκες στην οδό Μιαούλη που με τον αέρα σπάνε και πέφτουν από ψηλά μεγάλα κλαδιά με κίνδυνο τον τραυματισμό πεζών ή την καταστροφή οχημάτων που είναι παρκαρισμένα στο δρόμο.

Τέλος ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιανού απόφαση ο Δημοτικός Κινηματογράφος “ΠΑΝΘΕΟΝ” παραχωρήθηκε σε ιδιώτη για εκμετάλλευση.

Επίσης ρώτησε ποιός θα χρεωθεί την κλοπή δύο από τα τρία μεγάλα ηχεία που υπήρχαν στο “ΠΑΝΘΕΟΝ”, ο ιδιώτης ή ο Δήμος;

Σημειώνουμε πως ο κ. Γιάγκας ζήτησε οι απαντήσεις στα ερωτήματά του να του δοθούν γραπτά.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεωργιαννάκης ζήτησε να πληροφορηθεί εάν έχει ολοκληρωθεί η καθαριότητα των φρεατίων ομβρίων υδάτων στην πόλη μας και εάν τα σχολεία είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Βασιλάκου, κ. Ανίσσας ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί στην πλατεία Δημοκρατίας υπάρχουν οκτώ κάδοι απορριμμάτων και στους κάθετους της πλατείας δρόμους κανένας.

Επίσης ενημέρωσε το Σώμα πως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται τριάντα μέτρα από το Σχολικό Συγκρότημα προσφέρει προς χρήση ναργιλέδες.

Ρώτησε να μάθει εάν γίνεται κάποιος έλεγχος σε ποιούς δίνονται (ηλικιακά) οι ναργιλέδες και εαν ο Δήμος έχει κάνει κάποιο έλεγχο επί του ζητήματος.

 

Το κύριο βάρος των απαντήσεων ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος κ. Σαββίδης, ο οποίος υποστήριξε τα παρακάτω:

Παραδέχτηκε πως υπήρξε κάποια καθυστέρηση στο θέμα του πλυσίματος των κάδων λόγω βλάβης του οχήματος – πλυντηρίου, το οποίο επισκευάστηκε, αλλά τόνισε πως επειδή αρκετοί κάδοι έχουν ζημιές όταν το μηχάνημα προσπαθεί να τους πλύνει μπλοκάρουν τη διαδικασία.
Ενημέρωσε όμως πως αύριο ο Δήμος παραλαμβάνει τους νέους κάδους οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους ελαττωματικούς, από βδομάδα και έτσι θα λυθεί το θέμα.

Γενικά για το θέμα της καθαριότητας του Δήμου συμφώνησε πως δεν έχει φτάσει ακόμα στα ανώτερα επίπεδα, τόνισε όμως πως παράλληλα με τις προσπάθειες του Δήμου, τόσο οι επαγγελματίες της πόλης όσο και οι συμπολίτες μας πρέπει να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για το θέμα των παιδικών χαρών ο κ. Σαββίδης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως ο Δήμος θα κλείσει ΕΝΝΕΑ παιδικές χαρές λόγω ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας και με την επισκευή σε κάθε μία από αυτές θα δίνεται σε ασφαλή χρήση στα παιδιά.

Όσον αφορά την καθαριότητα και την άσκημη εικόνα στο βουνό κάτω από το αναψυκτήριο “ΠΑΝΘΕΟΝ” ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της κατάστασης. Πρότεινε όμως πως πρέπει σαν Δήμος να αναπτύξουμε το κίνημα του εθελοντισμού και κάτοικοι μαζί με το Δήμο να παρέμβουν για την καθαριότητα του βουνού.

Για τους κάδους απορριμμάτων της πλατείας Δημοκρατίας και την έλλειψη από τους κάθετους σε αυτήν δρόμους ζήτησε από τους Δημοτικούς Συμβούλους να πάνε όλοι μαζί και να κουβεντιάσουν με τους κατοίκους και να τους εξηγήσουν πως η ύπαρξη κάδων κοντά στα σπίτια τους δεν σημαίνει μόλυνση, αλλά καθαριότητα και να τους ζητήσουν να μη τους μεταφέρουν στην πλατεία.

Όσον αφορά την καθαριότητα των φρεατίων και των σχολείων εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς υποστήριξε πως έργα ξεκίνησαν, συνεχίζονται και πως με την έναρξη των σχολείων θα είναι όλα έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές και μαθήτριες σε ένα κατάλληλο, περιβάλλον.

 

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ντάβιος αναφερόμενος στο ζήτημα που έβαλε ο κ. Βασιλάκος για τη Τούρκικη σημαία που υπάρχει ζωγραφισμένη στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο και την πρόταση να σβηστεί μαζί με άλλες ευρωπαϊκών κρατών, ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους πως αυτή υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια, στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Αντίστοιχη Ελληνική Σημαία υπάρχει και σε Σχολείο της Τουρκίας υποστήριξε.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Παγουρτζής για το θέμα των ναργιλέδων που διατίθενται σε θαμώνες καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος κοντά στα σχολεία δήλωσε πως αρμόδιο για ελέγχους είναι το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης μας.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ντάβιος για την παραχώρηση του Δημοτικού Κινηματογράφου σε ιδιώτη, δήλωσε στην εφημερίδα μας πως δεν είναι κάτι καινούργιο. Και πέρυσι ακολουθήσαμε την ίδια τακτική με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΑΒ και εφέτος πράξαμε το ίδιο. Η απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης εγκρίθηκε μάλιστα από το Δημοτικό Συμβούλιο.