Στο 2,2% του ΑΕΠ η φορολογία ακινήτων στην Ελλάδα

Ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα, κατατάσσεται η Ελλάδα, με τη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών, μάλιστα, να μην εξαιρεί ούτε τις έμμεσες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος, μιλώντας σήμερα στο 12ο Red Business Forum. Ο κ. Μητράκος ανέφερε ότι συνολικά, η αποτίμηση των εξελίξεων στην αγορά ακινήτων, παρά τα προβλήματα που παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν, επιτρέπει μία αισιοδοξία. Αυτή αντανακλάται και στις αξίες, όπου φαίνεται ότι ουσιαστικά εξασθενεί η περαιτέρω υποχώρησή τους, ενώ για ακίνητα υψηλής προστιθέμενης αξίας παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και αύξηση των τιμών.

Αναφερόμενος στην υψηλή φορολόγηση των ακινήτων, ο κ. Μητράκος είπε ότι μέχρι το 2010 η φορολογία στην κατοχή των ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν υπερέβαινε το 0,5%-0,6%, ενώ το 2016 ξεπέρασε το 2% (2,2% βάσει των στοιχείων της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου), κατατάσσοντας πλέον την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα. Από τη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών δεν εξαιρέθηκαν τελικά ούτε και οι έμμεσες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία, καθώς κατά το 2016 ανατράπηκε δραματικά και το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

πηγή: Aftodioikisi.gr