Το «καλάθι» με τα φάρμακα που θα αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ

30s1farmak-thumb-large«Κλειδώνει» εντός του Οκτωβρίου η τελική λίστα με τα γενικής διάθεσης φάρμακα που θα βρεθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ευρείας χρήσης –«αυτοθεραπείας» όπως χαρακτηρίζονται– από γνωστά, ήπια αναλγητικά και αντιπυρετικά, έως σκευάσματα για την αντιμετώπιση δηγμάτων εντόμων. Προϋπόθεση για να πωλούνται εκτός φαρμακείων είναι να έχουν απλές οδηγίες χρήσης, καθόλου ή ελάχιστες και χαμηλού κινδύνου αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες, καθώς και μικρές συσκευασίες.

Πάντως έως πρόσφατα οι διαδικασίες είχαν «παγώσει», με αποτέλεσμα –προς ικανοποίηση των φαρμακοποιών– να συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο από τον περασμένο Ιούλιο, όπως έτοιμη είναι και η εισήγηση της ειδικής επιτροπής που είχε δημιουργηθεί για τη λίστα με τα σκευάσματα που μπορούν από πλευράς δημόσιας υγείας να πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Σύμφωνα με την εισήγηση, χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν σε ένα σημαντικό βαθμό την προστασία του καταναλωτή έχουν 216 –από τα συνολικά 1.580– μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα οποία αφορούν λιγότερες από 100 δραστικές ουσίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», εντός του Οκτωβρίου η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΦ θα εγκρίνει την πρώτη λίστα – εισήγηση για τα φάρμακα που διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου να καταταγούν στα «γενικής διάθεσης φάρμακα-ΓΕΔΙΦΑ».

Εν συνεχεία η τελική λίστα θα δημοσιοποιηθεί, οπότε οι φαρμακευτικές εταιρείες, σκευάσματα των οποίων εμπεριέχονται σε αυτή, θα κληθούν –εφόσον ενδιαφέρονται– να κάνουν αίτηση κατάταξης των προϊόντων τους στα ΓΕΔΙΦΑ, ώστε να βρεθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ