Ζητούνται κωπηλάτες για την Ολυμπιακή τριήρη

Ζητούνται κωπηλάτες για την Ολυμπιακή τριήρη

Τη δυνατότητα στους πολίτες να γίνουν ένας από τους 170 κωπηλάτες της θρυλικής τριήρους “Ολυμπιάς” παρέχει εκ νέου το Πολεμικό Ναυτικό διοργανώνοντας ολιγόωρο πλουν, για την Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 10.00, με σημείο απόπλου/κατάπλου το Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης (Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου).

«Αν θες και εσύ να γίνεις ένας από τους 170 κωπηλάτες της τριήρους Ολυμπιάς και να βιώσεις τη ναυτική μας παράδοση σε μία μέρα γιορτής για όλους, δήλωσε συμμετοχή (ονοματεπώνυμο, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας) στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email): plous_olympias@navy.mil.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας», τονίζει σχετικά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Ο πρώτος πλούς της τριήρους, στις 24 Ιουλίου, σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία, με τις θέσεις των κωπηλατών να υπερκαλύπτονται μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τη γνωστοποίηση πραγματοποίησής του.

Ιστορία

Η τριήρης ‘ΟΛΥΜΠΙΑΣ’ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 1985 και περατώθηκε τον Ιούλιο του 1987. Τα σχέδια για την κατασκευή της παρασχέθηκαν από το ‘Trireme Trust’ της Βρετανίας, ενώ τα απαραίτητα κονδύλια διατέθηκαν από το ΠΝ. Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας,

Λόγω της συχνής χρήσης της τριήρους, της πλεύσης της σε γλυκά ύδατα όταν μεταφέρθηκε στην Βρετανία το 1993 στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, και του τρόπου σχεδίασης και κατασκευή της, προκλήθηκαν σημαντικές φθορές στο σκάφος αυτής. Την περίοδο 1995-6 έγιναν μεγάλης έκτασης επισκευές και συντήρηση στο ξύλινο σκάφος και το Πολεμικό Ναυτικό  αποφάσισε την χρήση της μόνο σαν έκθεμα. Η τριήρης μεταφέρθηκε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Τροκαντερό όπου παρέμεινε ως έκθεμα.

Το Σεπτέμβριο του 2004 αποφασίστηκε  η τοποθέτηση της Τριήρους ως έκθεμα στον ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης και η υπαγωγή της στο Θ/Κ Αβέρωφ ως οργανικό τμήμα αυτού.

Η Τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ, μετά την παραμονή επί δέκα συνεχή έτη στον εν λόγω ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο, καθελκύστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 και την επομένη 3 Σεπτεμβρίου, έπλευσε ρυμουλκούμενη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, για την απαραίτητη συντήρηση, ώστε να καταστεί ξανά, πλήρως πλεύσιμη.

Μετά την ολοκλήρωση επισκευαστικών εργασιών διάρκειας 7 μηνών, η Τριήρης επέστρεψε στις 28 Μαρτίου 2016 στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, όπου και ελλιμενίζεται.

πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ