Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄τάξης 2ου Λυκείου στο Σύλλογο Ποντίων

 

Λίγες ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα, η Γ΄ τάξη 2ου Λυκείου της πόλης μας, με την καθηγήτριά τους κα.Προδρόμου, πραγματοποίησαν Εκπαιδευτική Επίσκεψη το πρωί της 20ης Απριλίου στο Σύλλογο Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ».

Η Πρόεδρος κ.Σοφία Σαββίδου, αφού τους καλωσόρισε τους μετέφερε μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο στην Αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου με αφήγηση, ιστορικά ντοκουμέντα και προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Οι νέοι παρακολούθησαν τα γεγονότα εκείνης της εποχής με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς εξέφραζαν και την γνώμη τους , αλλά και τις απορίες τους.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του Συλλόγου, παρατήρησαν τους πίνακες που διακοσμούν την κεντρική αίθουσα, αντίγραφα από αυθεντικά γραμματόσημα του Πόντου, το Λαογραφικό τμήμα όπου γνώρισαν τα αντικείμενα εκείνης της εποχής και έμαθαν για τα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των Ποντίων, καθώς και την Έκθεση Φωτογραφιών και έφτασαν και στη Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο, όπου μελέτησαν τίτλους βιβλίων και διάβασαν κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο.

Κεράστηκαν χειροποίητο λικέρ από κράνια και κριτσίνια , πήραν δώρα και ενημερώθηκαν πλήρως για τις αμέσως επόμενες Δράσεις του Συλλόγου.

Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και πολλές γνώσεις γι’ αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού που χάθηκε άλλα δεν λησμονήθηκε.

Έτσι με το 2ο Λύκειο, έκλεισε για αυτή τη σχολική χρονιά και ο κύκλος των επισκέψεων τάξεων σχολείων της πόλης μας , που είχαν σκοπό να γνωρίσουν την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και το έργο του Συλλόγου.

Η πόρτα του Συλλόγου Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους τους μαθητές!

Υ.Γ. Στην αίθουσα υπήρχαν και μηνύματα κατά της παιδικής κακοποίησης, αφού στη φιλόξενη αίθουσα του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε η προβολή της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, για τη απάλειψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.