Κ. Παϊτέρης: «Οι φορείς των Ρομά αποτελούμε εργαλείο για το κράτος»


Κ. ΠΑΪΤΕΡΗΣ: «ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΧΕΓΓΥΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ»

Ο κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους και μέλος της ΟΣΕΡΠΑ, μας μεταφέρει την εμπειρία του από όλα αυτά τα χρόνια δράσης στο πεδίο και σχολιάζει την επικαιρότητα.

Η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, αποτελεί συνδικαλιστικό όργανο εργαζομένων, που ιδρύθηκε το 2015 από ήδη εκπαιδευμένους διαμεσολαβητές, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να υπάρξει δικτύωση, ώστε να προωθηθεί η αξία της διαμεσολάβησης, να πιστοποιηθεί και να θεσμοθετηθεί το επάγγελμα. Κάτι που, όπως μας περιγράφει από την ευρωπαϊκή του εμπειρία από ταξίδια και συνομιλίες με διαμεσολαβητές σε 17 χώρες, στην Ευρώπη υπάρχει ήδη από το 1995.

Στην Ελλάδα, ο θεσμός της διαμεσολάβησης δεν είναι επαρκής καθώς, ενώ αναγνωρίζεται από το κράτος μέσω των προκηρύξεων, δεν έχει πιστοποιηθεί, παρά τις χρόνιες προσπάθειες και προτάσεις της Ένωσης. Παρατηρούνται φαινόμενα μη εκπαιδευμένων διαμεσολαβητών ως αποτέλεσμα μηχανουργιών των Δήμων. Για ακόμα μια φορά «Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Το μόνο θετικό όλα αυτά τα χρόνια είναι το άρθρο 55 του Ν. 4520/2018 περί σύστασης επιτροπής απόδειξης της ρομανί γλώσσας, κατόπιν μεγάλων πιέσεων και προσπαθειών της Ένωσης και της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Σχετικά με τη νέα εθνική στρατηγική ευελπιστεί η συμμετοχή των Ρομά να μη μείνει στο θεωρητικό κομμάτι για μία ακόμη φορά, αλλά να ενισχυθεί η ουσιαστική επί του πρακτέου συμμετοχή. Σημαντική προϋπόθεση είναι η στήριξη των συλλογικοτήτων Ρομά μέσω παροχής των απαραίτητων εργαλείων και εφοδίων για να μπορούν να σχεδιάζουν, να ενεργούν, να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν επί ίσοις όροις ό,τι αφορά τους Έλληνες Τσιγγάνους.

Ως μέλος της ΟΣΕΡΠΑ (πρώην ΠΑΝΟΣΕΡ) και κατ’ επέκταση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ μετέχει από κοινού σε δράσεις, προγράμματα και συναντήσεις. Τονίζει ότι «Οι φορείς των Ρομά αποτελούμε εργαλείο για το κράτος, καθώς είμαστε η ίδια η κοινότητα, ξέρουμε το πεδίο δράσης και μπορούμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.»

Αναφορικά με την πανδημία ανέδειξε ότι είναι πρωτόγνωρο για όλους, ωστόσο το πρόβλημα πολλαπλασιάστηκε στην ευάλωτη τσιγγάνικη κοινότητα. Έγιναν κάποιες δράσεις κατά την πρώτη φάση και σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, ωστόσο ενώ έχουν κάνει προτάσεις και έχουν αναδείξει την σπουδαιότητα του ρόλου του διαμεσολαβητή σε όλο αυτό και παρά τις παρεμβάσεις της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας δεν έχει γίνει τίποτα.

Τέλος, μίλησε για ακόμη μία φορά για την αναγκαιότητα ύπαρξης διαμεσολαβητών στα σχολεία, όπως και για την ανάγκη μέριμνας θετικής μοριοδότησης για καθηγητές και δασκάλους Ρομά.

πηγή: Ελλάν Πασσέ – Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά