Για τις κατανομές της χρηματοδότησης των Σχολείων- Γράφει η κ. Τ. Πετράκου

Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι κυριολεκτικά σε αναβρασμό αυτή την περίοδο.

Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας- καλείται να διαχειριστεί προβλήματα πρωτόγνωρα, τα οποία προστέθηκαν σε μία ήδη προβληματική κατάσταση.

Η πολιτεία από την άλλη, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι αποτελέσματα έχει δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη πολιτική της και, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, νομοθετεί αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν το δημόσιο σχολείο και φέρνουν σε απόγνωση μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσει εύρυθμα ένα σχολείο.

Εχοντας διατελέσει πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων.

Θεωρώ ότι τουλάχιστον οι κατανομές των ποσών, που δίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των σχολικών επιτροπών, θα έπρεπε να είναι διαδικασία που θα διεκπεραιωνόταν τάχιστα και γρηγορότερα από το συνηθισμένο.

Στο δικό μας δήμο ωστόσο, πληροφορούμαι ότι ακόμα δεν έχουν κατατεθεί τα χρήματα για την Γ΄ κατανομή, που από το Υπ. Εσωτερικών έχει διανεμηθεί τον Ιούλιο 2020.

Αυτό συμβαίνει όταν ήδη σε άλλους δήμους έχει δρομολογηθεί η κατάθεση της Α΄ κατανομής του 2021.

Πρακτικά τι αποτέλεσμα έχει αυτό; Να μην μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα των σχολείων, πράγμα που αντιγυρίζει στους μαθητές. Γιατί τα χρήματα που δίνονται, δίνονται για τους μαθητές. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Σαν δημοτικός σύμβουλος ζήτησα να έχω μία συνάντηση με τους προέδρους των 2 σχολικών επιτροπών της πόλης μας, προκειμένου να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για τα οικονομικά των σχολείων και για άλλα προβλήματα.

Το αίτημά μου, δεν έγινε δεκτό, πράγμα που με απογοήτευσε γιατί πραγματικά πιστεύω ότι με τη συζήτηση και τη συνεργασία τα θέματα αντιμετωπίζονται καλύτερα. Και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες η ανταλλαγή επιστολών και email δεν βοηθούν.

Μάλλον όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Κρίμα. Το ερώτημα ωστόσο για την καθυστέρηση της απόδοσης των χρημάτων παραμένει.

ΤΑΣΟΥΛΑ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ «Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ»