Επιστολή του κ. Καπλάνη προς το Δήμο, με θέμα τα φύλλα αμιαντοτσιμέντου και την απομάκρυνσή τους

Παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, η εφημερίδα μας δημοσίευσε φωτογραφίες από σημεία της πόλης μας με πεταμένα φύλλα αμιαντοτσιμέντου, γνωστά ως ελενίτ και αναφέραμε τους κινδύνους που περικλείουν τόσο πεταμένα και εκτεθειμένα στους δρόμους, όσο και κατά την μεταφορά τους.

Με ικανοποίηση είδαμε η Παράταξη “Η δική μας πόλη” να ενδιαφέρετε για το θέμα και να καταθέτει ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή με επιστολή της επί του προκειμένου, την οποία υπογράφει ο π. Δήμαρχος κ. Καπλάνης και την οποία κοινοποιεί στην ΠΟΕ – ΟΤΑ και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου.

Η επιστολή του κ. Καπλάνη αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Αγία Βαρβάρα, 11/6/2020

Προς: Δήμο Αγίας Βαρβάρας

Κοιν.: 1. Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

2. Σωματείο Εργατών και Υπαλλήλων Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Ως γνωστόν ο αμίαντος είναι επικίνδυνο υλικό και η οποιαδήποτε εργασία περιλαμβάνει χειρισμό υλικών που περιέχουν αμίαντο, εκτελείται μόνο από εξειδικευμένους φορείς που διαθέτουν σχετική άδεια από το Υπουργείο Εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται χειρισμός υλικών που περιέχουν αμίαντο από δημοτικούς υπαλλήλους. Τα υλικά αμιάντου χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα και πρέπει μετά από την περισυλλογή και συσκευασία τους να μεταφερθούν πάλι από αδειοδοτημένους φορείς.

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο καταθέτουμε τις εξής ερωτήσεις:

1. Ποιος είναι ο αδειοδοτημένος φορέας/εταιρεία που προέβη στην περισυλλογή αμιαντούχων αποβλήτων (φύλλα ελενίτ) από τα διάφορα σημεία της πόλης;

2. Πώς έγινε η περισυλλογή των αποβλήτων, πώς μεταφέρθηκαν τα απόβλητα και σε ποιο τόπο;

3. Πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποθηκευμένα ή αν έχουν οδηγηθεί για τελική νόμιμη διάθεση, πότε οδηγήθηκαν και από ποιο φορέα;”

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ