Τέτοια μέρα πριν 74 χρόνια, το 1945, η ανθρωπότητα άλλαζε σελίδα. Και δεν ήταν καθόλου ευχάριστη αυτή η επόμενη σελίδα. Το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 ένα βομβαρδιστικό B-29 απογειώθηκε από το νησί Tinian του Ειρηνικού. Στο ρύγχος του έγραφε “Enola Gay”. Η αποστολή που είχε το πλήρωμα ήταν να βομβαρδίσει την πόλη της Χιροσίμα.
Στις 8.15΄ το πρωί η πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, την οποία οι Αμερικάνοι είχαν βαφτίσει «Little Boy» έπεσε στη Χιροσίμα!
Τα αποτελέσματα;
140.000 από τους 300.000 κατοίκους σκοτώθηκαν .
Όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1 μιλίου από το σημείο της έκρηξης ισοπεδώθηκαν ενώ όλα τα εύφλεκτα υλικά, όπως το χαρτί, άρπαξαν φωτιά σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Η πυρκαγιά που προκλήθηκε κάλυψε 4,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης, σκοτώνοντας όσους δεν πέθαναν από την έκρηξη.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Η πυρηνική ακτινοβολία προκάλεσε το θάνατο άλλων 100.000 – 200.000 ανθρώπων.
Το πλήρωμα του B-29 δεν πίστευε αυτό που έβλεπε:
«Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο… που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!», έλεγε ο κυβερνήτης Πολ Τίμπετς. Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;».
Από τον αέρα κατάλαβαν και οι Ιάπωνες ότι κάτι συγκλονιστικό είχε συμβεί. Ιάπωνας αεροπόρος πέταξε προς τη Χιροσίμα καθώς όλες οι επικοινωνίες είχαν χαθεί. Από απόσταση 100 μιλίων άρχισε να δίνει αναφορές για ένα τεράστιο σύννεφο που κάλυπτε την πόλη. Η πρώτη επιβεβαίωση της επίθεσης με ατομική βόμβα ήρθε 16 ώρες αργότερα, όταν οι ΗΠΑ έκαναν την επίσημη ανακοίνωση. Τα ραδιόφωνα μετέδιδαν στις ΗΠΑ δήλωση του προέδρου Τρούμαν που πληροφορούσε το κοινό ότι οι ΗΠΑ έριξαν μια βόμβα νέου τύπου στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Ο Τρούμαν προειδοποιούσε ότι αν η Ιαπωνία εξακολουθούσε να αρνείται την παράδοσή της άνευ όρων, όπως προέβλεπε η Δήλωση του Πότσδαμ της 26ης Ιουλίου, οι ΗΠΑ θα έπλητταν κι άλλους στόχους με συντριπτικά αποτελέσματα.
Δυο μέρες μετά η Σοβιετική Ένωση κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία και την επόμενη μέρα, αμερικανικά αεροσκάφη πετούσαν φυλλάδια πάνω από την Ιαπωνία που έγραφαν: «Έχουμε στην κατοχή μας το πιο καταστρεπτικό εκρηκτικό που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος. Μοναχά μία από τις νέες μας ατομικές βόμβες έχει ίση εκρηκτική ισχύ με 2.000 φορτία βομβαρδιστικών B-29. Οφείλετε να αναλογιστείτε το φοβερό αυτό γεγονός και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι απόλυτα ακριβές. Μόλις ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο κατά της πατρίδας σας. Αν εξακολουθείτε να αμφιβάλλετε, ρωτήστε για το τι συνέβη στην Χιροσίμα, όπου έπεσε μοναχά μία ατομική βόμβα».
Λίγες ώρες αργότερα, η κατά 40% ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα, βόμβα πλουτωνίου «Fat Man», έπληξε την πόλη Ναγκασάκι.
Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία ανακοίνωσε την παράδοσή της.
Η συζήτηση για το αν έπρεπε να ρίξουν οι ΗΠΑ την ατομική βόμβα ή όχι από τότε μέχρι σήμερα καταλήγει πάντα στα ίδια. Οι ΗΠΑ υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι με τη ρίψη της βόμβας σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές αφού ο πόλεμος τερματίστηκε. Η άποψη αυτή δεν πείθει πια. Οι ΗΠΑ έκαναν μια επίδειξη δύναμης στον επόμενο αντίπαλο. Την Σοβιετική Ένωση.
Μετά την πυρηνική επίθεση η Χιροσίμα ξαναχτίστηκε και το κοντινότερο στο σημείο της εκρήξεως όρθιο κτήριο χαρακτηρίσθηκε «Θόλος Γκενμπάκου» (原爆ドーム) ή «Ατομικός Θόλος», τμήμα σήμερα του Μνημείου Ειρήνης της Χιροσίμα. Οι δημοτικές αρχές της πόλης συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.
πηγή: Militaire News