Πράσινες πολιτικές και στις πόλεις – Του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

Το 70% των εκπομπών αερίων οφείλονται στα Ι.Χ. ενώ το 75% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε αστικές περιοχές. Αυτή η πρωτοφανής αστικοποίηση έφερε όμως και τεράστια προβλήματα διαβίωσης. Το φαινόμενο των θερμικών νησίδων από την έλλειψη πρασίνου την υπερδιόγκωση του τσιμέντου και της ασφάλτου και τις συγκέντρωσης μονάδων παραγωγής στις περιαστικές περιοχές. Η μόλυνση του αέρα. Το στοίβαγμα των κατοικιών και η έλλειψη ελεύθερων χώρων. Η κοινωνική απομόνωση και η αύξηση της εγκληματικότητας. Η εντατικοποίηση των ρυθμών ζωής. Η φτωχοποίηση από την έλλειψη αυτονομίας στην διατροφή και στα βασικά αγαθά διαβίωσης.

Η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού έφερε κι άλλα προβλήματα. Άναρχη δόμηση και έλλειψη χώρων ασφαλούς μετακίνησης, γκετοποίηση των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, , πύκνωση και υπερσυγκέντρωση αποβλήτων, μόλυνση των παράκτιων περιοχών, ανεξέλεγκτη διακίνηση μεταλλαγμένων τροφίμων κ.α.

Ολο και περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους έγινε ανυπόφορα σκληρή και βάρβαρη.

Η απάντηση σ’ αυτήν την ραγδαία υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων είναι η Πράσινη Πολιτική και στις Πόλεις.

Η ανακύκλωση και η επανάχρηση των υλικών, η δημιουργία υποδομών εναλλακτικών μετακινήσεων και η καθιέρωση όρων βιώσιμης κινητικότητας, οι ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης του πρασίνου, η απομάκρυνση και ο περιορισμός όλων των μολυσματικών βιομηχανικών μονάδων, η μετάβαση σε ήπιες μορφές ενέργειας, η χρήση πράσινων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τέλος η μετάβαση σε μια Πράσινη Οικονομία με καινοτομίες που θα τεθούν σε λειτουργία αποκεντρωμένα με την ενίσχυση της υπαίθρου μέσω συνεργατικών σχημάτων και ανάπτυξης παραδοσιακών και αγνών καλλιεργειών.

Στις εκλογές λοιπόν της 7ης Ιουλίου πρέπει να πάρουμε την μεγάλη απόφαση και να φύγουμε από το γκρι των πόλεων. Να ψηφίσουμε Πράσινους για να πάρει ένα άλλο χρώμα η ζωή μας.

Του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

Εκπροσώπου Τύπου «ΠΡΑΣΙΝΟΙ»