Λάβαμε από τον Διευθυντή του Β΄ Λυκείου της πόλης μας κ. Βυθούλκα Διονύση τις δραστηριότητες που ανέπτυξε το 2ο ΓΕΛ της πόλης μας, το τελευταίο διάστημα και τις δημοσιεύουμε με μεγάλη ικανοποίηση, επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντικές και χαρακτηριστικές της ποιότητας δουλειάς που γίνεται σε αυτό.
ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Κε Βαμβακόπουλε, σας στέλνω κάποιες επιπλέον δράσεις του σχολείου μας εκτός αυτής της περασμένης Παρασκευής την οποία καλύψατε επαρκέστατα και σας ευχαριστούμε πολύ.
(Ο λόγος για την εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποίησε το 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης μας την Παρασκευή 19 Απριλίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.
Οι μαθητές του Λυκείου έψαλλαν αλλά και απήγγειλαν ποιήματα και στίχους αφιερωμένους στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα).
Ταυτόχρονα εκ μέρους του Συλλόγου Καθηγητών του σχολείου αλλά κι από εμένα στέλνουμε στους αναγνώστες σας και σε σας προσωπικά θερμές ευχές για Καλή Ανάσταση και Χαρούμενο Πάσχα
Βυθούλκας Διονύσιος
1) Επί δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα 30 & 31/3 καθώς και 6 & 7/4 στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης ομάδα μαθητών του σχολείου μας συνοδευόμενη από τον εκπαιδευτικό κο Μπακοδήμο Νικ. και τον Δ/ντή κο Βυθούλκα Διονύσιο, συμμετείχε στο πειραματικό εργαστήριο κινηματογράφου SCREENWISER: Κινηματογράφος και Ιστορία που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την σκηνοθέτη και καθηγήτρια κιν/φου κα Ευαγγελάκου Κατερίνα.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο παρακολούθησαν την ταινία “Φράουλες και Αίμα”(1970) του Stuart Hagman, μια ταινία – ντοκουμέντο για τα γεγονότα που συνέβησαν στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης,ιδιαίτερα τον Απρίλιο του 1968.
Οι μαθητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για την ταινία και τα μείζονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της δεκαετίας του 60 που σημάδεψαν τη νεότερη εποχή σε παγκόσμια κλίμακα.
Την όλη συζήτηση διεύθυνε ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ κος Καραμανωλάκης, που τροφοδότησε τα παιδιά με περαιτέρω ερεθίσματα για την περίοδο αυτή.
Την επόμενη ημέρα παρακολούθησαν την ταινία “Λούφα και Παραλλαγή”(1984)
του Νίκου Περράκη που αναφέρεται στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα.
Δόθηκε η δυνατότητα για περαιτέρω αναφορές στην ταραγμένη ιστορικά και πολιτικά περίοδο του τόπου μας και παράλληλα η σύγκριση των ιστορικών γεγονότων στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους την αφήγηση κάποιου μέλους της οικογένειας που είχε ζήσει τα γεγονότα της δικτατορίας ή κάποιο αντικείμενο που παρέπεμπε σε αυτήν. Με την καθοδήγηση της ιστορικού του Παντείου και συγγραφέως κας Διβάνη Λένας ξεκίνησαν να συνθέτουν μια προσωπική ιστορία γράφοντας το σενάριο μιας δικής τους ταινίας.
Την Κυριακή έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας με την καθοδήγηση της κας Ευαγγελάκου Κατερίνας και των συνεργατών της, οι οποίοι είναι σημαντικοί επαγγελματίες του κινηματογράφου και οι μαθητές μας μυήθηκαν και στα τεχνικά μυστικά της 7ης τέχνης,αποκομίζοντας πολύ σημαντικές εμπειρίες για την τέχνη, την ιστορία αλλά και αποκαλύπτοντας ταλέντα και δεξιότητες, που ίσως και οι ίδιοι δεν είχαν φανταστεί (υποκριτική, φωτογραφία, χρήση κάμερας, συγγραφή κειμένου κ.α.)
Όλο το υλικό που παράχθηκε στη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί περί τα τέλη Ιουνίου στο Fest of Fests που θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης.
Είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά που οι μαθητές μας είχαν αυτή την τόσο σημαντική ευκαιρία και θα ήθελα και εκ μέρους των παιδιών κι εγώ προσωπικά ως Δ/ντής του σχολείου να ευχαριστήσουμε θερμά και τους ανθρώπους του Ιδρύματος, κυρίως τον κο Χατζηκόμνου Γιάννη, για την ζεστή φιλοξενία όλων μας και φυσικά την κα Ευαγγελάκου Κατερίνα που μοιράστηκε ξανά μαζί μας την εμπνευσμένη ιδέα της.
Ευελπιστούμε σε περαιτέρω συνεργασία προς ουσιαστικό όφελος των μαθητών μας.
2) Οι μαθήτριες Σαλπέα Κων/να της Β τάξης και Καμούτση-Στεργίου Δανάη της Α τάξης έλαβαν μέρος στην 39η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος, από την Παρασκευή 19/4 έως τη Μ. Δευτέρα 22/4.
Οι μαθήτριες εργάστηκαν με μαθητές/τριες από Λύκεια διαφόρων περιοχών της Ελλάδος χωρισμένες σε ομάδες εργασίας κατά τα πρότυπα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επεξεργάστηκαν θέματα της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η γλώσσα εργασίας ήταν η αγγλική.
Συνοδός εκπαιδευτικός, η κα Χαριζοπούλου Κων/να.
Στις 13/04/2019 τρείς μαθητές του Β3 οι Ευαγγελία Παπαδημητρίου, Αντώνιος Ψαραύτης και Θεοδώρα Ψώνη στα πλαίσια του Μαθη(μα)τικού Συμποσίου που έλαβε χώρα στο 4ο ΓΕΛ Αιγάλεω παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τη δραστηριότητα “Τριγωνομετρία: Από τη μέτρηση των άστρων στην καθημερινή ζωή”.
Η δραστηριότητα αυτή είχε δουλευτεί στο σχολείο στα τμήματα Β2, Β3 και είχε σκοπό να αναδείξει την πρακτική αξία των Μαθηματικών στην καθημερινή μας ζωή. Υπεύθυνος καθηγητής ο Μαθηματικός Χρήστος Κυριαζής.
Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Αγίας Βαρβάρας για την υποστήριξη στην οργάνωση του Μαθη(μα)τικού Συμποσίου.
Ο Δ/ντής
Βυθούλκας Διονύσιος