Η Παιδική χαρά αποτελεί τον οριοθετημένο υπαίθριο χώρο του Δήμου που προορίζεται για ψυχαγωγία ανηλίκων, χωρίς την επίβλεψη προσωπικού όπως ορίζεται στην ΥΑ 27934 / 2014, ΦΕΚ 2029 Τ’ Β.
Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση ορίζει τα εξής προ απαιτούμενα:
Η παιδική χαρά δεν πρέπει να γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να εξασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής πρόσβαση των χρηστών με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας. Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας»
Να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακριμνήσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων κ.λπ.).
Να μην είναι οπτικά απομονωμένος.
Η παιδική χαρά πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς καθώς και παγίδευση μερών του σώματός.
Η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.
Εκτός από τα παραπάνω η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση η οποία τροποποίησε την 28492/ 2009, ΦΕΚ 931 Τ’ Β, ορίζει στο άρθρο 1 χαρακτηριστικά τα εξής:
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει:
• Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00μ.. Στην περίπτωση που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, θα χωροθετούνται μακριά από την είσοδο
κοινού για λόγους ασφαλείας.
• Ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ.
• Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό.
• Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς.
• Βρύση με πόσιμο νερό.
• Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ.
• Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ.
• Καλάθια απορριμμάτων.
• Σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων
• Ζώνες πρασίνου
• Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:
− Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά.
− Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
− Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον ΟΤΑ.
− Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους − συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
− Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας.
− Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς
Το έδαφος στο οποίο εγκαθίσταται η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει ικανό σύστημα απορροής των υδάτων.
Οι διαδρομές πρόσβασης στη παιδική χαρά πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και τα σημεία της παιδικής χαράς να είναι προσβάσιμα σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Σε περίπτωση που οι είσοδοι έχουν πρόσβαση σε οδούς αυξημένης κυκλοφορίας πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα ώστε να περιορίσουν την ταχύτητα με την οποία εξέρχονται οι χρήστες.
Στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα:
α. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.
β. Τα όργανα, οι κατασκευές και τα υλικά τους πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 (ΕΝ 1176).
γ. Οι επιφάνειες πτώσης πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176−1, ΕΛΟΤ ΕΝ 1177 (ΕΝ 1177) και ΕΛΟΤ ΕΝ 71−3.
Ο εξοπλισμός πρέπει να σημαίνεται ευκρινώς, μόνιμα και σε θέση ορατή από το επίπεδο του εδάφους τουλάχιστον με τα ακόλουθα:
α) Όνομα και διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου ή του εισαγωγέα ή του διανομέα.
β) Στοιχεία αναγνώρισης εξοπλισμού (π.χ. κωδικός αριθμός) και έτος κατασκευής.
γ) Τον αριθμό και τη χρονολογία του εφαρμοζόμενου ευρωπαϊκού προτύπου ή του ισοδύναμού του.
δ) Για κάθε εξοπλισμό πρέπει να παραδίδονται από τον κατασκευαστή/προμηθευτή όσα αναφέρονται στην παράγραφο 6 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 1176−1»
Ποιες ευθύνες απορρέουν από την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση:
Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου, ο οποίος πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της και γενικά για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας.
Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς.
Ειδικότερα οφείλει να τηρεί το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1176−7.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να:
α) Τηρεί φάκελο κατασκευαστή, διαθέσιμο προς επιθεώρηση, ανά πάσα στιγμή, με τις τεχνικές προδιαγραφές όλων των εξοπλισμών.
Ο φάκελος πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα:
i) Λεπτομερή περιγραφή του εξοπλισμού και της επιφάνειας πτώσης.
ii) Τη βεβαίωση ελέγχου ή/και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης.
iii) Επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή ή εισαγωγέα και αναφορά της χώρας κατασκευής.
iv) Εγχειρίδιο οδηγιών για όλους τους εξοπλισμούς και τις επιφάνειες πτώσης με κατασκευαστικές λεπτομέρειες που αναφέρονται στην τοποθέτηση, στη συναρμολόγηση και στη συντήρησή τους.
v) Οδηγίες λειτουργίας αν απαιτείται.
β) Καταρτίζει και εφαρμόζει πρόγραμμα τακτικής συντήρησης του εξοπλισμού και των επιφανειών πτώσης και εξασφαλίζει την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφαλείας σε μόνιμη βάση.
γ) Τηρεί βιβλίο συμβάντων, αριθμημένο και θεωρημένο από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ή της κοινότητας, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες τυχόν ατυχημάτων, παρατηρήσεις ή παράπονα χρηστών.
δ) Μεριμνά για την τήρηση της καθαριότητας του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος χώρου της παιδικής χαράς.
Ο Δήμος οφείλει να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο για τη φύλαξη της παιδικής χαράς και καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της».
Έχει προβεί η Δημοτική Αρχή στην σχετική Πιστοποίηση προκειμένου να λάβει το Ειδικό Σήμα Καταλληλότητας Λειτουργίας από το Υπουργείο Εσωτερικών;
Γιατί δεν μειώνει τα Δημοτικά Τέλη από την στιγμή που δεν υπάρχουν παροχές υπηρεσιών στην καθημερινότητα μας αλλά και στην ασφάλεια των παιδιών μας;
Βασιλάκος Θεόδωρος,
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας
“Όλοι μια Γειτονιά”