Με καταγγελίες για σχεδιασμό 2.300 απολύσεων σε βάθος τριετίας, απόπειρες παράνομων απομακρύνσεων εργαζομένων, κλείσιμο άνω των 220 καταστημάτων και μειώσεις μισθών, οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, 24ωρη απεργία. Με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την «πλήρη αντίθεσή τους στην περαιτέρω συρρίκνωση των ΕΛΤΑ και τις χιλιάδες απολύσεις προσωπικού».
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ «καταγγέλλουν τις προσπάθειες του Υπερταμείου και της διοίκησης του Οργανισμού για την προωθούμενη μείωση 2.300 και πλέον θέσεων εργασίας, το κλείσιμο 220 και πλέον καταστημάτων και την υποβάθμιση της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πλάνο “βιωσιμότητας” (;) του Οργανισμού».
Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες καταγγελίες και επί των προηγούμενων διοικήσεων των ΕΛΤΑ, που έχουν κατά καιρούς δεσμευτεί για την αναβάθμιση των ταχυδρομικων υπηρεσιών και την ενίσχυση των προσπαθειών άντλησης ικανοποιητικών εσόδων από εναλλακτικές πηγές (δέμα, εκτελωνισμός, ενέργεια), κατηγορούν και την παρούσα διοίκηση ότι «βαφρίζει» εξυγίανση και εξορθολογισμό τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και των δαπανών προσωπικού. Μάλιστα, «λησμονώντας ή και αποκρύπτοντας ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, από το 2010 και έπειτα, έχουν υποστεί μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 40%!», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για διολίσθηση του κύκλου εργασιών και απώλεια μεγάλων πελατών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Cosmote (μετά την ΕΥΔΑΠ και τα διαβατήρια της Αστυνομίας), τη στιγμή που «παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου από την Καθολική Υπηρεσία και όχι μόνο».
Κουπόνια αντί μισθού
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο, η διοίκηση ενημέρωσε ότι με τη στήριξη του Υπερταμείου, προωθούνται 1.806 απολύσεις για το 2019, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 2.300 σε βάθος 3ετίας. Παράλληλα, δρομολογούνται «επώδυνες αλλαγές στο μισθολογικό μοντέλο, με μειώσεις μισθών και… κουπόνια αντί μισθού».
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ