Λάβαμε από τη θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κορυδαλλού, το παρακάτω κείμενο εξ΄αφορμής της παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.
Το Κέντρο είναι ανοικτό και για κατοίκους της πόλης μας:
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10 Οκτωβρίου 2018
(YOUNG PEOPLE AND MENTAL HEALTH IN A CHANGING WORLD)
Νέοι άνθρωποι και Ψυχική Υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει
Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης είναι μια περίοδος ζωής, όπου συμβαίνουν πολλές αλλαγές, η αλλαγή σχολείου, η αποχώρηση από το σπίτι, η έναρξη του πανεπιστημίου ή μια νέα δουλειά. Για πολλούς, είναι συναρπαστικές στιγμές. Μπορούν επίσης να είναι στιγμές άγχους και ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν αναγνωριστούν και διαχειριστούν, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες. Η επέκταση της χρήσης των τεχνολογιών, χωρίς αναμφισβήτητα με πολλά οφέλη, μπορεί επίσης να επιφέρει πρόσθετες πιέσεις, καθώς αυξάνεται η συνδεσιμότητα με εικονικά δίκτυα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας. Πολλοί έφηβοι ζουν επίσης σε περιοχές που πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Οι νέοι που ζουν σε καταστάσεις όπως αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές και ασθένειες.
Το ήμισυ όλων των ψυχικών ασθενειών ξεκινάει από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν μη ανιχνευμένες.
Όσον αφορά την επιβάρυνση της νόσου μεταξύ των εφήβων, η κατάθλιψη είναι η τρίτη κύρια αιτία. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ 15-29 ετών. Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών μεταξύ των εφήβων αποτελεί μείζον ζήτημα σε πολλές χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως μη ασφαλές σεξ ή επικίνδυνη οδήγηση. Οι διατροφικές διαταραχές είναι επίσης ανησυχητικές.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η προώθηση και η προστασία της υγείας των εφήβων αποφέρει οφέλη όχι μόνο για την υγεία των εφήβων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αλλά και για τις οικονομίες και την κοινωνία, με τους υγιείς νέους ενήλικες να μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο στο εργατικό δυναμικό, των οικογενειών και της κοινωνίας στο σύνολό της.
Η πρόληψη αρχίζει με καλύτερη κατανόηση.
Πολλά μπορούν να γίνουν για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της ψυχικής ανθεκτικότητας από νεαρή ηλικία για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ψυχικής δυσφορίας και της ασθένειας μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων και να διαχειριστούν και να αναρρώσουν από ψυχικές ασθένειες. Η πρόληψη ξεκινά με την συνειδητοποίηση και κατανόηση των σημείων και των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση των δεξιοτήτων ζωής των παιδιών και των εφήβων ώστε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις στο σπίτι και στο σχολείο. Μπορεί να παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη στα σχολεία και σε άλλα κοινοτικά περιβάλλοντα και, φυσικά, η κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν και να διαχειρίζονται διαταραχές ψυχικής υγείας. Οι επενδύσεις από την κυβέρνηση και η συμμετοχή των κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών τομέων σε ολοκληρωμένα προγράμματα που βασίζονται στην πρόληψη για την ψυχική υγεία των νέων είναι ουσιαστικής σημασίας. Αυτή η επένδυση θα πρέπει να συνδέεται με προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των εφήβων και των νέων ενηλίκων σχετικά με τρόπους να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία και να βοηθούν τους συνομηλίκους, τους γονείς και τους δασκάλους να γνωρίζουν πώς να στηρίζουν τους φίλους, τα παιδιά και τους μαθητές τους.
Αυτό είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας»
Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
Οι ψυχικές διαταραχές στο 60% ξεκινούν στην εφηβεία, όπου ή δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος.
Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα περίπου σε 154 εκατομμύρια άτομα, ενώ μέχρι το 2020 θα είναι η 2η αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.
Οι διαταραχές που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ φτάνουν τα 95 εκατομμύρια κρούσματα.
Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο
Οι ενήλικες κάτοικοι των Δήμων: Κορυδαλλού, Νίκαιας, Άγιου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγάρων μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ το οποίο βασίζεται στην φιλοσοφία της ολοκληρωμένης παρέμβασης στην κοινότητα μέσω της παροχής ψυχιατρικών, ψυχολογικών, ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται. Παρέχει τις υπηρεσίες του σε ενήλικες (εκτός από χρήστες ουσιών) και οικογένειες με ψυχιατρικά, ψυχολογικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα και προσπαθεί να απαντήσει όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά στα αιτήματα των ενδιαφερόμενων που απευθύνονται στο Κέντρο.
Το Κέντρο μας στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο, στην οδό: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3Β, 18120, Κορυδαλλός, τηλ. 2104944937, fax 2104979942
Η πρώτη επαφή με το Κέντρο γίνεται μετά από επικοινωνία και κλείσιμο ραντεβού.
Η θεραπευτική ομάδα του Κέντρου
Ψυχικής Υγείας Κορυδαλλού