Ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που ο Δήμος έχει μπροστά του τα τελευταία χρόνια, είναι η κατάσταση των παιδικών χαρών στην πόλη μας.
Εκτός του νομοθετικού πλαισίου και του απαραίτητου πιστοποιητικού που απαραιτήτως πρέπει να έχει η κάθε παιδική χαρά ξεχωριστά για να είναι κατάλληλη προς χρήση των παιδιών, χρειάζονται οι χώροι που φιλοξενούν τα όργανα που παίζουν τα παιδιά, να είναι καθαροί.
Οι τραυματισμοί παιδιών από καταστρεμένα όργανα, ή επικίνδυνα αντικείμενα σε αυτούς τους χώρους έχει επανειλημμένα γίνει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο από Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, όσο και μέσω δημοσιευμάτων της εφημερίδας μας.
Στη Συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 25 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δαπάνη ποσού, από επιχορήγηση, ύψους 240.000 ευρώ για την επισκευή 7 παιδικών χαρών του Δήμου μας σε αυτήν την εργολαβία, ενώ σε άλλο έργο έχουν ή θα ενταχθούν οι υπόλοιπες παιδικές χαρές, που χρειάζονται επισκευή στην πόλη μας.
Οι παιδικές χαρές που θα επισκευαστούν είναι οι εξής:
Άλσος Δόξης, Πλατείας 19ης Μάη, Πλατείας Μακρυγιάννη, οδού Δεληγιάννη, Στεφ. Σαράφη και Παπαφλέσσα, Κρήτης & Αθανασίου Διάκου και Αθανασίου Διάκου & Λέσβου.
Είναι φυσικό κανένας Δήμος να μη θέλει οι παιδικές χαρές του, οι πλατείες του, οι αθλητικοί χώροι κλπ. να μην είναι σε καλή κατάσταση, ασφαλείς, λειτουργικοί, οργανωμένοι, διαρθρωμένοι και δομημένοι για τη χρήση τους.
Οι οικονομικές δυσκολίες ίσως, που είναι και η εύκολη απάντηση πλέον για κάθε μη επίλυση θέματος, σε Δήμους και Οργανισμούς, έως ενός σημείου να έχουν βάρος και ευθύνη.
Υπάρχουν όμως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό και τη γενικότερη πολιτική που ο κάθε Δήμος δίνει βαρύτητα και ασκεί, είτε χρειάζονται χρήματα για αυτά, είτε όχι.
Παράδειγμα, ναι μεν για να επισκευαστούν οι παιδικές χαρές και να αντικασταθούν τα όργανα χρειάζονται χρήματα, αλλά για να είναι οι χώροι καθαροί, αφού είναι ανοικτοί και προσβάσιμοι στα παιδιά, χρειάζεται μόνο προγραμματισμός και συντονισμός του άνθρωπινου δυναμικού που διαθέτει ο Δήμος, ανά πάσα στιγμή.
Κατά καιρούς ο Δήμος ενισχύεται με έκτακτο προσωπικό από διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι γνωστοί 8μηνήτες ή άλλα άτομα από προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης κλπ., και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι παραπάνω στην καθαριότητα, στη συντήρηση, στις επισκευές δημοτικής περιουσίας κλπ.
Πράγμα που εν μέρει το εφαρμόζει με τη βαφή κάγκελων πλατειών, μικροεπισκευών στα Σχολεία κλπ.
Πρέπει πάντως ο Δήμος να φροντίζει για την καθαριότητα των παιδικών χαρών είτε αυτές λειτουργούν είτε όχι, εφ΄όσον είναι ανοικτές και προσβάσιμες στο κοινό και ιδιαιτέρως στα παιδιά, που από η φύση τους δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.
Επισκευτήκαμε την Παιδική Χαρά που βρίσκεται στην Στέφανου Σαράφη απέναντι απο το Α΄ Δημοτικό Σχολείο, σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου το μεσημέρι.
Η συγκεκριμένη παιδική χαρά, κατ΄όνομα μόνον, είναι από εκείνες που θα επισκευαστούν.
Έως ότου επισκευαστούν θα απαιτηθεί χρόνος αρκετός.
Μέχρι τότε όμως στο χώρο θα μπαινοβγαίνουν παιδιά, θα παίζουν με τα σπασμένα όργανα, θα τρέχουν στους διαδρόμους και όπου τους αρέσει.
Η κατάσταση που αντικρύσαμε ήταν απελπιστική!!!
Μπουκάλια από μπύρες, άλλα σπασμένα και άλλα πεταμένα δίπλα σε μια τραμπάλλα που την έχουν πνίξει αγριόχορτα ύψους πάνω του μέτρου.
Παγκάκια σπασμένα με τα στριφώνια τους να εξέχουν εφιαλτικά και απειλητικά σε όποιον πέσει ή δε τα δεί και κάτσει επάνω τους.
Σιδηρόφραξη σπασμένη, σκουριασμένη, επικίνδυνη, στον ίδιο χώρο.
Ταμπέλες που ενημερώνουν πως απαγορεύεται η είσοδος σε σκύλους που δε συνοδεύουν άτομα με ειδικές ανάγκες και στο χώρο της παιδικής χαράς να υπάρχει σπιτάκι σκύλου, κάποιου γείτονα προφανώς.
Τα παρτέρια γεμάτα, χόρτα, σπασμένα μπουκάλια, κουτιά από αναψυκτικά και οτιδήποτε σκουπίδι μπορεί να φανταστεί κανένας.
Γενικά η εικόνα της απελπιστική, μπροστά μάλιστα σε Δημοτικό Σχολείο με μεγάλη επισκεψιμότητα.
Ο Δήμος λοιπόν ή κλειδώνει το συγκεκριμένο χώρο έως ότου επισκευαστεί η παιδική χαρά και δοθεί σε χρήση ή φροντίζει να είναι τουλάχιστον καθαρός και ασφαλής για μικρούς και μεγάλους που τον επισκέπτονται.
Κατηφορίζοντας προς το κέντρο της πόλης μας στην οδο Καραολή και σε άλλους δρόμους, είδαμε οδοκαθαριστές με ένα φαράσι και μια σκούπα να εξαντλούν τα ωράριά τους.
Μήπως η υπηρεσία καθαριότητας τους έστελνε στη συγκεκριμένη παιδική χαρά να την καθαρίσουν, να την ξεχορταριάσουν και να πετάξουν ότι υπάρχει εκεί μέσα από σπασμένα μπουκάλια, εώς σκυλόσπιτα και ότι άλλο είναι επικίνδυνο, έως ότου επισκευαστεί;
Ας πάρουν και ένα κατσαβίδι ή κανένα σφυρί να αφαιρέσουν τα επικίνδυνα στριφώνια και βίδες που εξέχουν στα παγκάκια.
Η αναφορά μας στη συγκεκριμένη Παιδική Χαρά είναι ενδεικτική.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί στις περισσότερες από αυτές…