Περίπου 850.000 ευρώ υποχρεούται να πληρώσει ο Δήμος για δύο ζητήματα που δεν είναι βεβαίως καινούργια, αλλά πλέον ο χρόνος εξαντλείται και κάποια στιγμή πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτά ή να δοθεί κάποια λύση.
Από το παραπάνω ποσόν, οι 500.000 και πλέον χιλιάδες είναι πρόστιμο που έχει επιβληθεί στο Δήμο και το οποίο έχει βεβαιωθεί από τη ΔΟΥ και αφορά την κατασκευή, λειτουργία και συνεχιζόμενη ύπαρξη του Δημοτικού Αναψυκτηρίου “ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ” στο βουνό.
Ο Δήμος έχει απέναντί του : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ”
Το αρχικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί ήταν ύψους 300.000 ευρώ, αλλά επειδή ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε, αυτό με τις προσαυξήσεις του έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Ο Δήμος κατέφυγε στα δικαστήρια αλλά όλες οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι απορριπτικές σε όλα τα επίπεδα που κατέφυγε.
Τώρα κάνει την τελευταία του προσπάθεια καταφεύγοντας στον Άρειο Πάγο.
Ο Δήμος ελπίζει είτε στη νομιμοποίησή του ακινήτου, είτε στην παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο έχει απευθυνθεί ζητώντας στην καλύτερη περίπτωση τη διαγραφή του προστίμου και σαν δεύτερη λύση σε διακανονισμό πληρωμής αυτού, αλλά με σημαντική μείωσή του, εάν και η απόφαση του Άρειου Πάγου δεν είναι ευνοϊκή.
Ενώ όμως οι προσπάθειες του Δήμου συνεχίζονται, το Δημόσιο αποφάσισε να διεκδικήσει τα οφειλόμενα πραγματοποιώντας κατασχέσεις επί κινητών περιουσιακών στοιχείων του.
Πρόσφατα μάλιστα ο Δήμος έχασε άλλη μία δικαστική μάχη, που αφορούσε περιουσιακό στοιχείο του υπό κατάσχεση και θα καταφύγει στο Εφετείο και γιαυτό το θέμα.
Οι πιθανότητες όμως να αλλάξει η απόφαση υπέρ του είναι λίγες.
Ας ελπίσουμε πως το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει λύση στο οικονομικό αυτό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Διοίκηση του Δήμου μας.
Ακόμα μία καθόλου ευχάριστη παράμετρος είναι πως ίσως ο Δήμος να μη μπορεί να διεκδικήσει οφειλόμενα ενοίκια από τη χρήση του “ΠΑΝΘΕΟΝ”, διότι η κατασκευή ήταν παράνομη, δηλαδή “ανύπαρκτη” στα επίσημα κιτάπια της πολεοδομίας και του Ελληνικών Οικονομικών Αρχών. Το παραπάνω το αναφέρουμε με επιφύλαξη, διότι υπάρχει διχογνωμία, ως προς την ορθότητα του επιχειρήματος, για απαλλαγή των χρεών προς το Δήμο.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
Ένα δεύτερο οικονομικό βάρος με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο Δήμος, ακούει στο όνομα “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ”.
Τη δεκαετία του 2000, ο Δήμος προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του, επέβαλε σε μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στα όρια της Αγίας Βαρβάρας, ένα ειδικό Τέλος.
Πρόκειται γα το “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ”.
Από αυτό το τέλος ο Δήμος έβαλε στα ταμεία του περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες ευρώ.
Ορισμένες επιχειρήσεις όμως αντέδρασαν χαρακτηρίζοντάς το τέλος ΑΔΙΚΟ και Αντισυνταγματική την επιβολή του σε αυτές.
Κατέφυγαν στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων και δικαιώθηκαν.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν ο Δήμος οφείλει να επιστρέψει εντόκως τα χρήματα που εισέπραξε, εκτινάσσοντας το ποσόν που οφείλει να επιστρέψει στις τριακόσιες και πλέον χιλιάδες ευρώ. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί όπως πληροφορηθήκαμε, μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Αυτός ο οικονομικός βρόγχος είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη του Δήμου μας.
Σημειώνουμε πως τα τελευταία χρόνια ο Δήμος έχει πλέον σταματήσει να επιβάλλει αυτό το ΤΕΛΟΣ στις επιχειρήσεις που του “βγήκε ξινό”.
Σύμφωνα με γνώστες τέτοιων υποθέσεων, εάν τελικά ο Δήμος αναγκαστεί να ξεκινήσει την αποπληρωμή των παραπάνω δύο ποσών που ίσως φτάσουν το ΕΝΑ εκατομμύριο, τότε θα βρεθεί μπροστά στην δυσάρεστη κατάσταση της παρακράτησης ποσοστού, από τα πενιχρά έσοδά του, από την Κεντρική Διοίκηση, έως την ολοκληρωτική αποπληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών του.