ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην πόλη μας

Το θέμα της ύπαρξης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας και η αναγκαιότητα αλλαγής νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει γι΄αυτές, ήταν το θέμα που ένωσε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις να αποδεχτούν ΟΜΟΦΩΝΑ το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου το οποίο επικεντρώνεται στην αλλαγή νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται για την τοποθέτησή τους.

Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμφώνησαν πως κάτι πρέπει να γίνει αφού αυτές ανεξέλεγκτα λειτουργούν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

Ορισμένες τοποθετήσεις Συμβούλων ήταν περισσότερο παρορμητικές από άλλων του στυλ, “πάμε αύριο να τις κατεβάσουμε”, ενώ οι ψυχραιμότεροι τόνισαν πως το θέμα είναι σοβαρό, υπάρχουν τεράστια συμφέροντα από πίσω τους και πως οι ενέργειες του Δήμου πρέπει να είναι μετρημένες και να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός χωρίς όμως να σταματήσει ο οργανωμένος αγώνας που πρέπει να ξεκινήσει, από Δήμο, φορείς και κατοίκους της πόλης μας.

Αποφασίστηκε ακόμα, σύντομα να συγκροτηθεί Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει το έργο σχεδιασμού των ενεργειών του Δήμου, σε συνεργασία και με γύρω Δήμους, εαν αυτό είναι δυνατόν, για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αφορμή για τη συζήτηση δόθηκε από τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν πρόσφατα κάτοικοι της οδού Χαριλάου Τρικούπη για την απομάκρυνση κεραίας από ταράτσα κατοικίας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασιλάκος θέλοντας να δώσει το μέγεθος του προβλήματος ενημέρωσε το Σώμα πως σε σπίτι μεσοτοιχία με τον χώρο που στεγάζεται ο Σύλλογος Ποντίων στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και Καραολή, υπάρχει και λειτουργεί τέτοια κεραία. Αυτή έπρεπε να είχε κατέβει ΧΘΕΣ. Ας την κατεβάσουμε αύριο. Δεκάδες παιδιά πηγαινοέρχονται στο συγκεκριμένο κτήριο καθημερινά τόνισε.

Ο κ. Γιάγκας δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος πως θα δώσει λύση το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο και πως πρέπει σαν Δήμος να λειτουργήσουμε νόμιμα χωρίς  λεβεντοπροτάσεις, που δεν θα έχουν αποτέλεσμα, κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιαννάκης δήλωσε πως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν επιτρέπεται η δημαγωγία από κανέναν, απαντώντας προφανώς στην πρόταση Βασιλάκου. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που το κίνημα κατέβασε τέτοιες κεραίες με τέτοιο τρόπο αλλά ξανατοποθετήθηκαν πάλι. Παληκαρισμοί και ηρωισμοί δεν θα βοηθήσουν, δήλωσε ολοκληρώνοντας.

Η κ. Καρανάσιου με τη σειρά της δήλωσε πως η δικαιολογημένη αναστάτωση των κατοίκων και ο αγωνιστικός οίστρος τους, δεν πρέπει να μας κατευθύνουν σε λάθος δρόμο. Το πρόβλημα είναι οι Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, με θύματα τους πολίτες. Χρειάζεται πίεση προς τη Κυβέρνηση, Περιφέρεια και αρμόδιους φορείς για να υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Η κ. Σιαραμπή υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας, η γειτονιά που μένει αντιμετώπισε ανάλογο πρόβλημα και πως έγινε κατορθωτό να κατέβει κεραία από ακίνητο της περιοχής που δεν είχε άδεια, αλλά αργότερα επανατοποθετήθηκε με άδεια και παραμένει. Υπάρχουν όμως προφανώς κεραίες χωρίς άδεια στην πόλη μας. Τότε οι κάτοικοι είχαν φέρει όργανα και ειδικούς και έκαναν μετρήσεις. Οι επιστήμονες που ήρθαν και είδαν και τους πυλώνες της ΔΕΗ μας είπαν ότι μπορεί κάποια κεραία να εκπέμπει μέσα στα επιτρεπτά όρια ακτινοβολία, αλλά αθροιστικά με την ακτινοβολία από τους Πυλώνες της ΔΕΗ και άλλες πηγές να επιβαρύνουν το περιβάλλον πολύ. Πρότεινε το ψήφισμα να σταλεί στη ΚΕΔΕ και να πληροφορηθούμε τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Στη συνέχεια έκανε δύο προτάσεις πολύ σημαντικές, όπως και ο κ. Κουντούρης.

Η κ. Σιαραμπή πρότεινε η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί από το Δήμο να εφοδιαστεί με ειδικό όργανο μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και αιφνιδιαστικά να κάνει μετρήσεις, παρουσία αρμοδίου για την μαρτυρία της μέτρησης και σε περίπτωση υπερβολικής ακτινοβολίας να ακολουθείται η δικαστική οδός. Μία δεύτερη επίσης καλή πρότασή της ήταν η επιβολή από το Δήμο ειδικού υψηλού τέλους σε όσα ακίνητα έχουν κεραίες. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί ασύμφορη η τοποθέτηση κεραίας από συμπολίτες μας.

Ο κ. Κουντούρης επίσης πρότεινε μία δραστική  κίνηση από πλευράς Δήμου προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν νοικιάσει την ταράτσα τους σε Εταιρεία Κινητής Τηλεφωνίας για τοποθέτηση κεραίας. Να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες αυτούς να προσκομίσουν τις οικοδομικές άδειες τους και ο Δήμος να ελέγξει για τυχόν οικοδομικές παραβάσεις. Θα θορυβηθούν όσοι έχουν και την παραμικρή παράβαση και ίσως από μόνοι τους κατεβάσουν τις κεραίες. Επίσης ζήτησε να ελεγχθούν εάν έχουν ιδιαίτερο ρολόϊ της ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση της κεραίας όπως προβλέπεται.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος ευχαρίστησε το Σώμα για την αποδοχή του ψηφίσματος ΟΜΟΦΩΝΑ και ενημέρωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με όμορους Δήμους για το θέμα των Κεραιών. Είμαστε σε καλό δρόμο τόνισε, ενώ ενημέρωσε το Δημοτικό  Συμβούλιο πως υπάρχει η σκέψη μετά από συζήτηση και με το Δήμο Αιγάλεω να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση με αυτό το θέμα ακόμα κλείνοντας και την Ιερά Οδό.

Κάτοικοι που πήραν το λόγο ευχαρίστησαν το Δημοτικό συμβούλιο για τη συμπαράστασή τους και αναφέρθηκαν στην συνύπαρξη με τις κεραίες εκφράζοντας τους φόβους τους για τις συνέπειες από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν.