Τα όρια της αρνησιδικίας αγγίζει η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο. Σε πολλούς φορείς δεν έχουν συγκροτηθεί πειθαρχικά συμβούλια, ενώ όπου υφίστανται πραγματοποιούν ελάχιστες συνεδριάσεις, αναφέρει η «Καθημερινή». Αποτέλεσμα είναι, με βάση την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιαs Διοίκησης, χιλιάδεs πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι να παραμένουν στις θέσεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351.
Αυτό συμβαίνει, διότι η συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων αποτελεί ευθύνη του κάθε φορέα ο οποίος εποπτεύει και τον ρυθμό των συνεδριάσεων. Έτσι, επισημαίνει η εφημερίδα, οι πειθαρχικώς ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται από το Δημόσιο.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η κατάσταση επιδεινώθηκε επί υπουργίας Κατρούγκαλου ο οποίος με το νόμο του δημιουργούσε κενά με αποτέλεσμα να επιστρέφουν οι ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους. Να και στη συνέχεια με τροπολογία έγινε μία απόπειρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τελικά λύση δεν δόθηκε και τα πειθαρχικά συμβούλια συνεχίζουν να μην υφίστανται ή να υπολειτουργούν και ένας από τους λόγους είναι η επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους από το 2015.