Είναι Αναξιοπρεπές, να προσπαθούμε να γελοιοποιήσουμε τα πιστεύω του διπλανού μας

Τις τελευταίες ημέρες, όσο πλησιάζει η Κυριακή 14 Μαϊου, ημέρα κατά την οποία θα έρθει στην πόλη μας και θα φιλοξενηθεί στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας το σκήνωμα της Αγίας Ελένης και τμήμα του Τίμιου Σταυρού, τα άρθρα στον Τοπικό και Ημερήσιο Τύπο, πληθαίνουν.

Είναι από θρησκευτικής άποψης ΣΠΟΥΔΑΙΟ γεγονός για τους πιστούς της Ορθοδοξίας.

Για μια μερίδα πολιτών ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ιστορικό – πολιτιστικό συμβάν.

Για μια μερίδα συμπολιτών μας ΑΔΙΑΦΟΡΟ πράγμα.

Για μια άλλη κατηγορία συμπολιτών ευκαιρία να δηλώσουν και να καταγράψουν τις αρνητικές απόψεις τους και να γελοιοποιήσουν το γεγονός και το θρησκευτικό βάρος που έχει για τους πιστούς.

Θέλω να σταθώ στην τελευταία κατηγορία των συμπολιτών μας που κυρίως ειρωνεύονται τόσο την άφιξη του Λειψάνου όσο και την σπουδαιότητα που το Κράτος αποδίδει στην παρουσία του σκηνώματος.

Εαν σαν δημοκράτες θέλουμε να καταγράψουμε τις απόψεις μας επί του θέματος, κανένα πρόβλημα.

Είναι δικαίωμα του καθένα να πιστεύει ή όχι, σε κάτι που από επιλογή ο διπλανός του, ο φίλος του, ο γειτονάς του, ο συμπολίτης του, αποδέχεται και πιστεύει.

Είναι όμως υποχρέωσή του, να το σέβεται.

Βασική – θεμελειώδης αρχή της Δημοκρατίας.

Άλλο να έχουμε τις απόψεις μας κι άλλο να ειρωνεύομαστε τις απόψεις και τα πιστεύω του άλλου.

Όταν στην πόλη μας θα υποδεχτεί το σκήνωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι λέει.

Κι αν θεωρήσουμε πως κακώς ο κ. Πρόεδρος αναλλαμβάνει αυτό τον ρόλο, θα πρέπει να προβληματιστούμε τι στο καλό θέλουν και θα παρευρεθούν τουλάχιστον 15 ΕΠΙΣΗΜΕΣ Αντιπροσωπείες άλλων κρατών.

Όλοι λάθος;;;

Οι μόνοι σωστοί εμείς;;

Eίτε μας αρέσει είτε όχι, το όνομα της Αγίας Ελένης έχει συνδεθεί με την εύρεση του Πανάγιου Τάφου και του Τίμιου Σταυρού.

Θέματα που πιστεύουν δισεκατομμύρια πιστών σε ολόκληρο τον πλανήτη και για εκείνους η Αγία Ελένη είναι σημαντικό πρόσωπο.

Εαν δεν θέλουμε να πιστεύουμε σε αυτήν ή την Χριστιανοσύνη, δικαιωμά μας.

Ας μην κριτικάρουμε με ειρωνικό ύφος όμως, το δικαίωμα όσων πιστεύουν σε Αυτήν.

Είναι φασιστικό. Είναι αντιδημοκρατικό.

Είναι Αναξιοπρεπές, να προσπαθούμε να γελοιοποιήσουμε τα πιστεύω του διπλανού μας.

Κράτα τα πιστεύω σου, αγωνίσου για αυτά, αλλά άσε και μένα που δεν είμαι τόσο έξυπνος και ευφυής, όσο εσύ, να έχω τα δικά μου.

Μην με ειρωνεύεσαι, γιατί αισθάνομαι  ηλίθιος, χαζός και τιποτένιος, όταν ένας με ανοικτό μυαλό σαν το δικό ΣΟΥ κριτικάρει τόσο βάναυσα τις επιλογές και τα πιστεύω μου…

Πάρις Βαμβακόπουλος