Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αυστηρό πρωτόκολλο, για την έλευση του σκηνώματος της Αγίας Ελένης

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας Ελένης και τμήματος του Τιμίου Σταυρού στην πόλη μας και ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες.

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Μαϊου, ολοκληρώθηκε σύσκεψη στο χώρο του Ναού της Αγίας Βαρβάρας, στελεχών της Προεδρίας της Δημοκρατίας,  της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Δημάρχου και στελεχών του Δήμου, της Περιφέρειας, του Εθιμοτυπικού και άλλων, στην οποία εξετάσθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και έγιναν γνωστές οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ η Ιερά Οδός είναι σημαιοστολισμένη, ο χώρος μπροστά στο Δημαρχείο του Αιγάλεω, η Ελευθερίου Βενιζέλου και ιδιαίτερα η πρόσοψη του υπαίθριου χώρου μπροστά από το Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον οποίο θα φιλοξενηθεί για ένα μήνα το Ι. Σκήνωμα, έχουν αναρτηθεί σημαίες όλων σχεδών των Ευρωπαϊκών χωρών κ.ά..

Για την τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος θα χρησιμοποιηθούν δεκαπέντε τηλεοπτικές κάμμερες, ορισμένες από αυτές ασύρματες, ενώ εκτιμάται πως θα χρειασθούν περί τα δέκα χιλιόμετρα καλωδίων.

Η Αστυνομία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει και Drones, για την καλύτερη επόπτευση της διαδρομής, ενώ θα υπάρχουν δεκάδες αστυνομικοί με πολιτική ενδυμασία ανάμεσα στα πλήθη των πιστών, που προβλέπεται να κατακλύσουν τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η πομπή.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, αφού το σκήνωμα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, μπροστά στο Δημαρχείο του Αιγάλεω, θα μεταφερθεί με λιτανευτική πομπή στο ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Εκτός των Ιερέων, δεξιά και αριστερά του σκηνώματος κατά τη διαδρομή προς το Ναό της Αγίας Βαρβάρας, μέλη του «Φάρου» Ποντίων και της «Μεγαλονήσου» Κρητών θα παρίστανται με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος  θα βρίσκονται στην είσοδο του χώρου του Ναού επί της Βενιζέλου και θα συνοδεύσουν το Ι. Σκήνωμα και το τεμάχιο του Τίμιου Σταυρού εντός του Ναού.

Μέσα στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας θα εισέλθουν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο, Μητροπολίτες, Υπουργοί, Βουλευτές, Ανώτατοι Στρατιωτικοί, Πρέσβεις, Πρόξενοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου και ειδικοί καλεσμένοι.

Εσωτερικά έχουν ολοκληρωθεί οι λεπτομέρειες και η χοροθέτηση του Ναού της Αγίας Βαρβάρας, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο γίνονται οι τελευταίες εργασίες, για την καλύτερη και αρτιότερη υποδοχή του Σκηνώματος.

Πληροφορίες και παράδοση online

Στην ιστοσελίδα (www.agiaeleni.gr) οι πιστοί μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό για την προσωπικότητα και το έργο της Αγίας Ελένης, αλλά και πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας θα είναι ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Καθημερινά, θα τελούνται Ορθροι, Θείες Λειτουργίες και Εσπερινοί, οι οποίοι θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα. Η τελετή παράδοσης, το πρωί της 14ης Μαΐου στη Βενετία, θα μεταδοθεί (live streaming) μέσω YouΤube(https://www.youtube.com/c/ApostolikiDiakoniatv). Ζωντανά με ταυτόχρονο live streaming θα μεταδοθεί και η τελετή υποδοχής στην Αθήνα.

Συγκέντρωση φαρμάκων

Εξω από το ναό, προβλέπεται η συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τη στήριξη των κοινωνικών φαρμακείων που λειτουργούν στις μητροπόλεις και τους δήμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των προετοιμασιών καλύπτεται από την Αποστολική Διακονία, με τη συνδρομή χορηγών.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σχετικά με την άφηξη του Ι. Σκηνώματος της Αγίας Ελένης στην πόλη μας, ασχολείται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες εκτός του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης και ο ημερήσιος τύπος.

Όλοι αναδυκνείουν το μέγεθος του γεγονότος και αναφέρονται στα μέτρα ασφαλείας που θα παρθούν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

Σε φρούριο θα μετατραπεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας από την Κυριακή μέχρι και τις 15 Ιουνίου, καθώς σε αυτόν θα εκτεθεί για προσκύνημα το σκήνωμα της Αγίας Ελένης, που μεταφέρεται από τη Βενετία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ύστερα από 1.700 χρόνια.

Ο ναός θα φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως από ένστολους αστυνομικούς, αλλά και από μυστικούς άνδρες της Ασφάλειας, για να αποκλειστεί κάθε κακόβουλη ενέργεια από εγκληματική οργάνωση που θα επιδιώξει να αρπάξει το σκήνωμα και να ζητήσει λύτρα.

Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης θα εκτίθεται για προσκύνημα από τους πιστούς από το πρωί μέχρι περίπου τις 10 το βράδυ. Μετά, οι πύλες του Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας θα κλείνουν, αλλά περιμετρικά του Ναού θα παραμένουν όλη τη νύχτα αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ομάδα της ΕΚΑΜ ή του ΟΠΚΕ σε μόνιμο μπλόκο, που θα απαγορεύει την πρόσβαση οποιουδήποτε οχήματος, ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της σπουδαιότητας του γεγονότος, έχει μελετηθεί προληπτικά μέχρι και το σενάριο της αποφυγής επίθεσης από τζιχαντιστές.