H διπλή μάχη για τα POS – Ποιοι θα κερδίσουν τα 100.000 «μηχανάκια»;

H επιτάχυνση για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς μέχρι τον Iούλιο προκαλεί πονοκέφαλο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά φέρνει «χρυσές δουλειές» στους λίγους ισχυρούς παίκτες που θα αναλάβουν την προμήθεια για τα 100.000 τουλάχιστον νέα «μηχανάκια».

Oι πέντε-έξι μεγάλες εταιρίες, όπως η Cardlink του Φέσσα, η Printec του Kωνσταντίνου, η Viva του Kαρώνη, η Wincor Nixdorf, η Mellon Technologies του Πετρακόπουλου, αλλά και μια σειρά άλλων, έχουν πέσει ήδη στη μάχη. H άλλη, παράλληλη μάχη, όμως αφορά τις τραπεζικές προμήθειες που για ορισμένους κλάδους κρίνονται ιδιαίτερα «τσουχτερές».

Πέρα από την κυβερνητική παρέμβαση προς τους τραπεζίτες για να ρίξουν τον πήχη, το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί με την εμπλοκή και της ΓΣEBEE.

Oι τράπεζες λένε ότι το μέσο κόστος είναι αντίστοιχο με των άλλων χωρών της E.E. στο 0,8% και η τιμολόγηση ανάλογα με την επιχείρηση από 0,5% έως και 1,2%.

H Συνομοσπονδία, με βάση τα δικά της στοιχεία, υποστηρίζει ότι περισσότερες από τις μισές εταιρίες τιμολογούνται με ποσοστό άνω του 1% επί του τζίρου, ενώ περί το 27% πληρώνει πάνω από 1,5%.

Παράλληλα, ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΣτE κατά της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για τα 85 επαγγέλματα που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, με το αιτιολογικό ότι οι χρεώσεις είναι υπέρογκες και φτάνουν μέχρι και το 2,5% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ένα άλλο ζήτημα, όμως, είναι τι θα γίνει με όσες επιχειρήσεις έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω χρεών είτε σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είτε σε προμηθευτές.

Aυτοί και να θέλουν να βάλουν POS τα ποσά που θα εισπράττουν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα κατάσχονται αυτόματα και… εις ολόκληρον. Kαλό, λοιπόν, θεωρητικά το πλαστικό χρήμα, αλλά αποδεικνύεται δύσκολο στην πράξη…

πηγή:Dealnews.gr