Η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές έκλεισε, αλλά ξεκινά Μαραθώνιος για το ΛΑΟ

Από το 2019 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελευθεροι επαγγελματίες  αλλά και οι ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες θα νοιώσουν τα αποτελέσματα των συμφωνιών που έγιναν μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης  και των Δανειστών  μας. Τελικά η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές έκλεισε τα ξημερώματα της Τρίτης

Περιλιπτικά ορισμένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είνια και τα παρακάτω:

Φόρους-σοκ φέρνει η μείωση του αφορολόγητου

Μεταξύ των μέτρων ξεχωρίζει η αύξηση φόρων λόγω μείωσης του αφορολόγητου.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Ιανουαρίου 2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ το χρόνο ακόμη και για τους φτωχότερους. Δηλαδή θα αυξηθούν σημαντικά οι φόροι ακόμη και για όσους σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ.

Τι αλλάζει με τη νέα συμφωνία σε ΔΕΗ, Κυριακές και φαρμακεία

Σύμφωνα με όσα συμφώνησαν τα κυβερνητικά στελέχη με τους Θεσμούς στο Χίλτον, πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Επί του θέματος πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Για τις ΔΕΚΟ που πρόκειται να μεταφερθούν στο Υπερταμείο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι θετική εξέλιξη καθώς αν μεταφέρονταν στο ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίησή τους θα πήγαινε μόνο στη μείωση του χρέους.

Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Μένει να διευκρινιστεί για ποιες περιοχές επεκτείνεται το μέτρο και για πόσο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος.

Τέλος τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων, μια απόφαση που θα προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις.

Μειώσεις έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις προβλέπει η συμφωνία

Διπλό «ψαλίδι» σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις, σε περίπου 900.000 συνταξιούχους, προβλέπει η τελική συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, η οποία ολοκληρώθηκε στις έξι το πρωί, μετά από 12 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Eργασίας οι περικοπές θα αφορούν μόνο στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που προκύπτει «προσωπική διαφορά» από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2019 προκειμένου να εξοικονομηθεί δαπάνη 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα κυμανθούν περίπου στο 9%. Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις επειδή μόνο από την περικοπή των κύριων δεν «έβγαινε» ο λογαριασμός για εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Περικοπές στα επιδόματα οικογενειών και ανέργων φέρνει η νέα συμφωνία.

Σε ποια επιδόματα έρχονται περικοπές από τη νέα συμφωνία

Ειδικότερα, από το 2020 προβλέπονται μέτρα για 447 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε περικοπές στα επιδόματα πολλών κατηγοριών όπως των οικογενειακών και της ανεργίας, αλλά και των επιδομάτων φτώχειας και φυσικών καταστροφών.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης προβλέπεται να μειωθεί κατά 58 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, περικοπές έρχονται και στις ιατρικές δαπάνες καθώς προβλέπεται να καταργηθεί η έκπτωση φόρου, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΗΜΕΡΗΣΙΑ – Enikos.gr