Αποτεφρωτήρα νεκρών στις εγκαταστάσεις του, μελετά ο ΠΕΣΥΔΑΠ

Το ενδεχόμενο λειτουργίας Αποτεφρωτήρα νεκρών στις εγκαταστάσεις του μελετά ο ΠΕΣΥΔΑΠ το τελευταίο διάστημα.

Ο Περιβαλοντικός Σύνδεσμος της περιοχής μας, στον οποίο ο Δήμος μας είναι μέλος, ήδη λειτουργεί αποτεφρωτήρα ζώων, έχοντας την απαραίτητη σχετική άδεια η οποία είναι δύσκολο να εκδοθεί, επειδή οι περιβαλοντικοί κανόνες, όροι  και προϋποθέσεις είναι αυστηροί.

Το ερώτημα που προκύπτει σε μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση του Συνδέσμου είναι: “θα κατασκευαστεί νέος αποτεφρωτήρας για νεκρούς ή θα χρησιμοποιηθεί ο υπάρχων”;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, υπάρχει η άποψη ο Αποτεφρωτήρας να είναι “ανοικτός” στους αποθανόντες κατοίκους των Δήμων μελών του με σχετικά μικρό κόστος, ενώ η χρησιμοποίησή του για κατοίκους άλλων Δήμων να είναι υψηλότερο.

Σημειώνουμε πως ανάλογες κινήσεις και ενδιαφέρον για τη δημιουργία Αποτεφρωτήρων Νεκρών έχουν εκδηλώσει Δήμοι των Βορείων προαστίων, όπως και ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος έχει επιλέξει και την περιοχή του Ελαιώνα για την κατασκευή του.

Ο γειτονικός μας Δήμος του Αιγάλεω όπως πληροφορούμαστε αντιδρά σε αυτό το ενδεχόμενο επειδή είναι κοντά στα όριά του.

Συγκεκριμένα:

Χάρη στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο Δήμος Αθηναίων γνωστοποίησε την θέλησή του να προχωρήσει στην κατασκευή Αποτεφρωτήρα εντός του 2017.

Πρόσφατα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου προέκρινε οικόπεδο ιδιοκτησίας του στην περιοχή του Ελαιώνα.

Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην περιοχή, θα δώσει θέσεις εργασίας και θα εξυπηρετήσει όσους σήμερα απευθύνονται στο εξωτερικό -με υψηλό κόστος- για το σκοπό αυτό.

Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών της Αθήνας στα Β. Προάστια.

Τι δήλωσε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Καραμέρος στο LIFO.gr (10.11.2015)

Σύμφωνα με τον κ. Καραμέρο, αρκετοί από τους δήμους του βόρειου τομέα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία σχετικής εγκατάστασης, δεδομένου μάλιστα ότι αφενός το νομικό πλαίσιο έχει ξεκαθαριστεί πλήρως και αφετέρου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας έχει αποσαφηνίσει τις διαδικασίες με σχετική εγκύκλιό της.

 Ο κ. Καραμέρος ανέφερε πως πρόκειται για μια πραγματική ανάγκη στην οποία προσαρμοζόμαστε γιατί οι κοινωνίες εξελίσσονται και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αφουγκραστούμε. Η αποτέφρωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όποιου το επιθυμεί και αποτελεί σεβασμό στην προσωπική του βούληση. “Με το νομικό πλαίσιο-που αποσυνδέει την κατασκευή αποτεφρωτηρίων από τα κοιμητήρια- ολοκληρωμένο- και την ελληνική εκκλησία να αντιμετωπίζει το θέμα χωρίς την αίσθηση απειλής, οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει.”

Επίσης ο κ. Καραμέρος ανέφερε πως σε συνεννόηση με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου έχουν καταλήξει στη περιοχή, οι πόροι έχουν βρεθεί και πως πλέον το μόνο με το οποίο έχουν να αναμετρηθούν είναι ο χρόνος.