Σκουρλέτης: Ειλημμένη απόφαση η απλή αναλογική στην Τ.Α. – Κόντρες Σκουρλέτη – Βορίδη στη Βουλή

Δεν αποτελεί δεσμευτικό σχέδιο για την κυβέρνηση, το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τον Καλλικράτη. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, «σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ωστόσο την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε κάθετος για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει «εργαλείο ευρύτερων συνθέσεων» που θα εξασφαλίσει την «προστασία της αντιπροσωπευτικότητας» αλλά και θα βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. «Ο σημερινός εκλογικό νόμος είναι παραμορφωτικός και θα αλλάξει», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε την απλή αναλογική γιατί θέλετε δημάρχους βραχίονες μιας κεντρικής γαλάζιας εξουσίας».

Κατηγόρησε τη ΝΔ για «ρεβανσισμό», σημειώνοντας: «Ξέρουμε τι πάθουν οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση αν επανέρθετε στην εξουσία, αλλά δεν θα επανέρθετε».

“Απέδρασε” ο Πατούλης

Ο υπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «απέδρασε» από τον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στο Καλλικράτη, ενώ εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την ΝΔ ότι υποκίνησε αυτή την ενέργεια, τονίζοντας ότι η πρόθεση της είναι να μην «αλλάξει τίποτα».

«Ο κ. Πατούλης συμμετείχε στο 95% των διαδικασιών της επιτροπής για τον Καλλικράτη και απέδρασε στο παρά πέντε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. «Η στάση του είναι ακατανόητη» συνέχισε και απευθυνόμενος προς τον κ. Βορίδη είπε: «Ίσως εσείς να γνωρίζεται καλύτερα τις προθέσεις αυτές τις κίνησης αφού κάνετε και κοινές δηλώσεις. Συμφωνείται με την απόδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ;»…

Ειδικότερα ο Π. Σκουρλέτης, ξεκαθάρισε ότι το πόρισμα της επιτροπή «είναι σημαντικό υλικό για διάλογο» αλλά σε καμιά περίπτωση «δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο για την κυβέρνηση». Εμείς δεν επιδιώκουμε είπε «fast truck αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε το διάλογο, ώστε να υπάρξει η «μέγιστη συναίνεση για τις αλλαγές».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχει συναντήσει μέχρι σήμερα 60 με 70 δημάρχους. Δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και ξεκαθάρισε: «Το συγκεκριμένο πόρισμα είναι αντικείμενο της δεύτερης φάσης του διαλόγου, στον οποίο καλώ να συμμετέχει η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, τα κόμματα, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις». Στη συνέχεια, ανέφερε, στα μέσα του χρόνου η κυβέρνηση να φέρει ένα νέο σχέδιο, όπου και πάλι θα υπάρξει συζήτηση προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα τελικό σχέδιο νόμου.

Ο Π. Σκουρλέτης, κατηγόρησε τη ΝΔ για «βαθύ συντηρητισμό» απέναντι στις μεταρρυθμίσεις και συνέχισε: «Είστε αντίθετοι στις αλλαγές, όπως πράξατε και στο παρελθόν με τον Καποδίστρια και το πρώτο σχέδιο του Καλλικράτη».

Ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επανακαθοριστούν οι αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Αποκεντρωμένες και στις Περιφέρειες. «Μέσω των μεταρρυθμίσεων θέλουμε να λύσουμε προβλήματα υποστελέχωσης. Να βρεθούν νέοι πόροι για τους ΟΤΑ. ΝΑ δημιουργηθούν τεχνικές υπηρεσίες στους δήμους, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν μελέτες και προτάσεις για την εκπόνηση έργων».

Βορίδης: Θα καταργήσουμε την απλή αναλογική ακόμα και αν νομοθετηθεί

Από την πλευρά του, ο Μ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει διάλογο με τα θεσμικά όργανα. «Ο διάλογος γίνεται με τα θεσμικά όργανα. Θεσμικό όργανο είναι και η ΚΕΔΕ. Μπορεί να μην σας αρέσει ο κ. Πατούλης. Αλλά αυτός είναι ο θεσμικός συνομιλητής σας».

Ο βουλευτής της ΝΔ, κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει αν το πόρισμα της επιτροπής «είναι αφετηρία του διαλόγου και ειδικότερα σε ότι αφορά την απλή αναλογική σημείωσε: «Στόχος της κυβέρνησης με την καθιέρωση της, είναι η αποδυνάμωση του ρόλου του δημάρχου. Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον δήμαρχο και η μεταφορά του στο δημοτικό συμβούλιο». Επίσης με τον επιβολή «εκλεγμένου γραμματέας από την υπουργό Εσωτερικών» επιδιώκεται τον πλήρη έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκηση.

Η «απλή αναλογική δεν εξασφαλίζει αποτελεσματική διακυβέρνηση και δεν οδηγεί σε αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Βορίδης και σημείωσε: «Αποτελέι επιχείρηση χειραγώγησης της κυβέρνησης στην Τ.Α και στο ρόλο του Δημάρχου».

Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει: «Δεν ανησυχούμε. Γιατί αυτές οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο αφορούν το 2019. Ακόμα και να νομοθετήσετε. Θα υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση που θα καταργήσει την συγκεκριμένη ρύθμιση».

Η απάντηση του κ. Σκουρλέτη:

Ο κ. υπουργός στην απάντησή του προς τον κ. Βορίδη τόνισε τα παρακάτω:

«Ειλικρινά χαίρομαι για τη σημερινή επίκαιρη ερώτηση, διότι έρχεται και αυτή να προστεθεί με τη σειρά της σε έναν διάλογο που ούτως ή αλλιώς έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί. Αυτός ο διάλογος, όπως πολύ σωστά είπατε, αφορά τις αλλαγές στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς συστάθηκε μία πολυμελής Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν πέρα από διορισμένους εκ μέρους της Κυβέρνησης και υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με τα θέματα της αυτοδιοίκησης. Η Επιτροπής κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο πολυσέλιδο πόρισμα άνω των τετρακοσίων σελίδων.

Έχω πει σε όλους τους τόνους -και θέλω να το επαναλάβω και να το ξεκαθαρίσω- ότι αυτό το πόρισμα δεν αποτελεί τις τελικές θέσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες θα φέρει στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστούν. Αποτελεί, όμως, ένα σημαντικό υλικό, πάνω στο οποίο οφείλουμε να δουλέψουμε και να αξιοποιήσουμε πλευρές του”.

πηγή:Aftodioikisi.gr