Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από επιστολή Γιάγκα σε αυτήν

Προς
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας
Δ/νση Διοίκησης
Τμήμα Τοπ. Αυτοδ. Και Ν.Π.Δ.Δ.
Κατεχάκη 56
11521 Αθήνα

Θέμα: Δημοπράτηση δημοτικού χώρου

Ο Δήμος Αγία Βαρβάρας είναι ιδιοκτήτης δύο κτηρίων (Κ2, 3.432 τ.μ. και Κ5 1.334,96 τ.μ. εντός οικοπέδου επί της Ελ. Βενιζέλου 3. (ΒΙΟΧΡΩΜ)

Τα κτήρια αυτά χρησιμοποιούσε η εταιρεία «ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ», από την εποχή της αγοράς του οικοπέδου, η οποία κατέβαλλε προς το Δήμο, ως αποζημίωση χρήσης, το ποσό των 18.000 Ευρώ μηνιαίως, μέχρι το 2011.

Με την υπ’ αριθμ. 114/31-8-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 4.500,00 Ευρώ ήτοι ποσοστό 25% και διαμορφώθηκε στις 13.500,00 Ευρώ, εξ αιτίας της κρίσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2016 αποφασίζει (ΑΠ. 44/22-4-16) τη δημοπράτηση (πλειοδοτικός διαγωνισμός) των δύο κτηρίων με σκοπό «να αυξήσει τα έσοδά του» και αφού «η εταιρεία θα έχει κενώσει τα κτήρια» σύμφωνα με εισήγηση των Υπηρεσιών του Δήμου (της Διευθύντριας Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών και της προϊσταμένης του Τμήματος Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας) η οποία προέβλεπε ότι:

«Προκειμένου ο Δήμος μας να αυξήσει τα έσοδά του, η υπηρεσία μας προτείνει την έναρξη της διαδικασίας εκμίσθωσης με πλειοδοτικό διαγωνισμό δύο κτηρίων (Κ2 3.432,00 μ2 και Κ5 1.334,96 μ2) εντός του χώρου επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 3 (πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ).

Επισημαίνεται ότι τα κτήρια είναι παραχωρημένα στην εταιρεία ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ, η οποία αποζημιώνει το Δήμο για τη χρήση του χώρου με το ποσό των 13.500,00€ ετησίως. Πριν την έναρξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού η εταιρεία θα έχει κενώσει τα κτήρια.»

Οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχουν κενωθεί τα κτήρια – κατά παράβαση της εισήγησης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του αρμόδιου αντιδημάρχου, της υπηρεσίας και κατ’ επέκταση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου -, απέβησαν βεβαίως άγονοι και κατόπιν τούτου ο Δήμος προέβη σε απ’ ευθείας ανάθεση με τίμημα 10.106 Ευρώ μηνιαίως δηλαδή νέα μείωση κατά 25% .

Απώλεια εσόδων, με το χειρισμό, για το Δήμο 40.500 Ευρώ ετησίως. Ο Δήμος όχι μόνο δεν αύξησε τα έσοδά του αντιθέτως τα μείωσε. Η ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ όχι μόνο δεν εκκένωσε τα κτήρια πριν το Διαγωνισμό αντιθέτως παρέμεινε μέσα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αυτόν και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο τίμημα.

Παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν είναι δυνατή η δημοπράτηση προς ενοικίαση κτηρίων ιδιοκτησίας Δήμου, όταν από αυτά δεν έχει αποβληθεί ή αποχωρήσει ή διακόψει την ενοικίαση ο προηγούμενος ενοικιαστής και αν είναι νόμιμη η μεθόδευση – διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Αγία Βαρβάρα 16/1/2017

Μιχάλης Γ. Γιάγκας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Βαρβάρας