Στο περίμενε 100.000 νέες συντάξεις


Οι συνταξιούχοι πιστεύουν ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων κρύβει ψαλίδι στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τους

Με ψίχουλα αναγκάζονται να ζουν εδώ και περίπου 10 μήνες 100.000 συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται το φιάσκο με την εθνική σύνταξη όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου. Τελικά θα χορηγείται πλήρης σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις επηρεάζοντας αρνητικά τα δικαιούμενα ποσά συντάξεων.

Οπως αποκαλύπτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, 10 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου (Μάιος 2016), κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές. Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση).

Ομως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμη αναζητεί τον μαθηματικό τύπο. Οι νέες συντάξεις, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είναι μειωμένες έως 30%. Με το νέο καθεστώς (από τον Μάιο 2016) όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και άνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά και με νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%).

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος τονίζει ότι πέρα των 11 περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται) κρύβει ψαλίδι στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το Δίκτυο, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, παρατηρεί ότι η προσωπική διαφορά θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης που έχει ήδη θεσμοθετηθεί.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Θα δίνεται πλήρης σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Η ΕΝΥΠΕΚΚΜ έδωσε χτες στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για το μακελειό στις εθνικές συντάξεις των νέων συνταξιούχων παρατηρώντας ότι η εθνική σύνταξη θα χορηγείται πλήρης σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις επηρεάζοντας αρνητικά τα δικαιούμενα ποσά συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚΜ:
1. ΠΛΗΡΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΝΟ ΣΤΑ 67

α) Με 20 χρόνια ασφάλισης (ή 6.000 ΗΑ), σύνταξη 384 €!
β) Με 15 χρόνια ασφάλισης (ή 4.500 ΗΑ), σύνταξη 346 €!
Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου το πλήρες ποσό ορίζεται στα 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραιο εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και επιπλέον 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα.
Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, για τους οποίους δεν απαιτείται η προϋπόθεση της διαμονής στη χώρα, καθώς και οι συνταξιοδοτούμενοι με τις διατάξεις του ν. 612/1977 ή με βάση διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, για τους οποίους απαιτείται μόνο η 15ετής νόμιμη και μόνιμη διαμονή.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών και εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Ειδικότερα:

-Για 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ.
– Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28
– Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96
– Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64
– Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32
– Και από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384.

2. ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ

α) Με 20 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 268 ευρώ στα 62.
β) Με 15 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 241 ευρώ στα 62.
Στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος (δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο για πλήρη σύνταξη), το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Σε καμία περίπτωση το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης που αντιστοιχεί σε πέντε έτη ηλικίας (60 μήνες), ενώ δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης ύψους 10%. Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση σώρευσης μειώσεων εξαιτίας διαμονής και λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης που προκύπτει κατά περίπτωση μειώνεται αρχικά βάσει των ετών διαμονής που υπολείπονται των 40 ετών και στη συνέχεια βάσει του ποσοστού μείωσης εξαιτίας λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

3. ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Τα ποσοστά αναπηρίας για τα οποία προβλέπονται μειώσεις στο ποσό της εθνικής σύνταξης στους συνταξιούχους φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα λάβουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας ορίζονται ως ακολούθως:
α) από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, ήτοι για 15ετία το ποσό των 259,20 ευρώ και για 20ετία το ποσό των 288.
β) από 50% έως και 69,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης, ήτοι για 15ετία το ποσό των 172,80 ευρώ και για 20ετία το ποσό των 192.
γ) Στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

Στο σημείο αυτό και δεδομένου ότι στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας δεν ελέγχεται η νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα κι επομένως ούτε και η προϋπόθεση της 15ετούς ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης που θα περιοριστεί περαιτέρω βάσει του βαθμού αναπηρίας είναι το εξής:
α) Για όσους έχουν μέχρι 15 έτη ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι το ποσό των 345,60 ευρώ, το οποίο αφορά σε συνταξιούχο με 15 τουλάχιστον έτη ασφάλισης, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 7.
β) Για όσους έχουν από 15 έως και 19,9 έτη ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι το ποσό που προκύπτει κατ’ εφαρμογήν της παρ. 6 του κοινοποιούμενου άρθρου, ήτοι από 345 έως 376 ευρώ.
γ) Για όσους έχουν από 20 έτη ασφάλισης και άνω το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Ηλίας Γεωργάκης