Το ΥΠΟΙΚ ψάχνει για παράνομα POS – Γιατί άραγε οι χρήστες τους στρέφονται σε αυτά;

Ελεγκτικό «σαφάρι» στην αγορά για παράνομα συστήματα πληρωμών POS έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών μετά τα χιλιάδες κρούσματα απάτης που καταγράφονται στις συναλλαγές με κάρτες.

Η υφ. Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει το Έθνος, σύμφωνα με τις οδηγίες, οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS, από τα οποία να αποδεικνύεται η προέλευση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών.

Το καλοκαίρι, οι ελεγκτικές Αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS παρακάμπτοντας την Εφορία και το τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls.

Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ μπορούσαν και να φοροδιαφεύγουν.

Σημ. “Π”: Χωρίς να συμφωνούμε με την παραπάνω πρακτική, αναρωτιόμαστε μήπως η υψηλή προμήθεια που ζητούν οι τράπεζες για κάθε συναλλαγή (μέχρι 1,8%), ή το κόστος αγοράς ή ενοικίασης των POS από τις τράπεζες που τα διακινούν και τα capital controls, σπρώχνουν τους επαγγελματίες να βρουν τρόπους να “αντεπεξέλθουν” στην μονοπωλιακή αντιμετώπισή τους από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και από την υψηλή φορολογία του κράτους; Λέμε μήπως;