Ευλογιά των προβάτων: Κλείνουν τα σφαγεία στη χώρα

Μετά τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων τα οποία επέφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στους κτηνοτρόφους, που έχασαν το ζωικό κεφάλαιο και το εισόδημά τους από την αναγκαστική καραντίνα που τους επιβλήθηκε, σειρά έχουν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Θράκη, η Μαγνησία. Τα νέα αυτά κρούσματα μάλιστα οδήγησαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει μέτρα όπως η απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια για δέκα μέρες – μέτρο που αναμένεται να επιμηκυνθεί για τουλάχιστον ένα πενθήμερο ακόμα – και στη διακοπή λειτουργίας των σφαγείων.

Η ευλογιά των προβάτων κρατάει έξι μήνες (η πανώλη 2-3 μέρες) και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, αν και εντοπίστηκε εγκαίρως στον Εβρο, μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες και πλέον έχει μεταπηδήσει σε 3-4 περιφέρειες, φθάνοντας μέχρι την Κόρινθο και τη Μεσσηνία. Αυτό σημαίνει ότι το 80% κάθε κοπαδιού θα νοσήσει και θα ψοφήσει σίγουρα.

Τις συνέπειες θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι κτηνοτρόφοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού οι μεν θα έχουν οικονομικές απώλειες, ενώ για τους δε αναμένονται αυξήσεις στις τιμές κρέατος λόγω της μειωμένης προσφοράς.

Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχτούν οι κτηνοτρόφοι από το κράτος όπως απαιτούν οι σύλλογοί τους, με μέτρα όπως πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και της απώλειας εισοδήματος, αλλά και άμεση, πλήρη στελέχωση των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων.

πηγή: Aftodioikisi.gr