Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”: Συμμετοχή στο «SYMPOSIO, ένα ταξίδι του τρύγου στο Ζάππειο Μέγαρο

Συμμετοχή στο «SYMPOSIO, ένα ταξίδι του τρύγου στο Ζάππειο Μέγαρο
.
Σ’ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό γεγονός, ένα σύγχρονο «SYMPOSIO» που συνδύαζε μόδα, μουσική και παραδοσιακά δρώμενα, συμμετείχε ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» στις 9 Οκτωβρίου 2024 στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία κορυφαίων καλλιτεχνών.
.
.
Σ’ένα ταξίδι του τρύγου μέσα στην ιστορία ο οίκος μόδας Τρανούλη παρουσίασε μια αρχαιοελληνική και μια βυζαντινή κολεξιόν και έγινε παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς των εργαστηρίων του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
.
Η βραδιά ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό θέαμα, όπου τέσσερις σύγχρονοι Διόνυσοι κατέβηκαν τα σκαλιά του Ζαππείου, και ακολούθησαν έξι Καρυάτιδες κρατώντας αρχαία ελληνικά αγγεία γεμάτα σταφύλια και αμφορείς με οίνο.
.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με το φινάλε όπου υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, Πόντιοι και Κρητικοί εμφανίστηκαν αγέρωχοι μέσα από τις κολώνες του επιβλητικού κτιρίου, και στάθηκαν σ’ένα τραπέζι 7 μέτρων διακοσμημένο με αμπέλους.
.
.
Αμέσως μετά παρουσίασαν χορούς του τόπου τους, κλείνοντας το «SYMPOSIO» με δυναμισμό και ενέργεια.
.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν και τα καλάθια του Συλλόγου μας, γεμάτα με νόστιμα σταφύλια και κληματόβεργες, που κρατούσαν οι Ζουπουνοφόρες του ΦΑΡΟΥ μας, με αναφορά στα αμπέλια του Πόντου, που στο τέλος γεύτηκαν οι καλεσμένοι!
.
.
Μουσικά συνόδευσαν ο Γ. Κυριακίδης (λύρα -τραγούδι) και ο Γ. Μουρατίδης (νταούλι)
.
Πολλά συγχαρητήρια δέχτηκε η Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, από τους οικοδεσπότες, τον πρόεδρο της UNESCO κ. Γ. Μαρωνίτη και την κ. Αθηνά Τρανούλη και από όλους τους θεατές.
.
 Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”