Δήμοι: Αυτή είναι η νέα ρύθμιση οφειλών (ν/σ)

.
Kατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» και με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών 3,6 δισ. ευρώ προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως 60 δόσεις αλλά και απαλλαγή έως 95% από τις προσαυξήσεις για τους ευάλωτους οφειλέτες.

Στην ρύθμιση αυτή συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Αυγούστου 2024, ενώ για αυτές που υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προσφύγουν στις ευνοϊκές διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως με το νέο νομοσχέδιο οι ευάλωτοι οφειλέτες πληρώνουν προς τους δήμους το χρέος τους με σημαντική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Αναλυτικά, εάν το ποσό της οφειλής πληρωθεί:

εφάπαξ, τότε η απαλλαγή είναι της τάξεως του 95%,

από 13 δόσεις έως 60 δόσεις τότε η απαλλαγή είναι της τάξεως του 75%.

Επιπλέον, διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των ΔΕΥΑ με αυτές των δήμων καθώς δεν χρειάζεται να προσκομηθεί η φορολογική ενημερότητα και συγχρόνως με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών.

πηγή: Αftodioikisi.gr