Τώρα πυκνή χιονόπτωση στην Αττική – Έως το Σαββατοκύριακο η κακοκαιρία

xionia

Κύμα κακοκαιρίας με χιόνια, βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες «σαρώνει» τη χώρα. Μάλιστα στην Αττική, όπου ήδη πέφτει χιόνι στα βόρεια προάστια και το έχει «στρώσει» σε Πάρνηθα και Πεντέλη, η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει ότι η χιονόπτωση και το χιονόνερο θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές αναμένεται να σαρώσει από σήμερα, Τετάρτη (28/12/2016) τη χώρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το σκηνικό θα «ντύσουν» οι πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, οι θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ στα πελάγη και οι πολικές θερμοκρασίες.

xio2Αναλυτικά για σήμερα, Τετάρτη προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και βόρεια).

Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι 7-8 μποφόρ και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο και από το βράδυ σταδιακά και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Καθώς ο χιονιάς πλησιάζει τη χώρα, «συναγερμός» έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από αυτά.

xionia-astynnomia-750x400Θα χιονίσει και στην Αθήνα

Από την Πέμπτη (29/12) έως και το Σάββατο (31/12) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Ωστόσο, το Σάββατο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση την Παρασκευή (30-12-2016). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ολικός στα κεντρικά και βόρεια.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.

Αλυσίδες στην Εθνική αλλά και στην Αττική

Óôéãìéüôõðá áðü ôï ÷éïíïäñïìéêü êÝíôñï Âßãëáò óôçí Öëþñéíá, ÔåôÜñôç 8 Öåâñïõáñßïõ 2012. (EUROKINISSI // ÔÇËÅÌÁ×ÏÓ ÊÏÊÊÏÓ)

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας θα υπάρξει χιονόστρωση, ενώ σε συνδυασμό με το ισχυρό κρύο θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις. Ουσιαστικά σε όλη την περιοχή από το ύψος του άξονα της Αττικής Οδού και βορειότερα αναμένεται οι δρόμοι να έχουν χιόνι, ενώ δεν αποκλείεται η χιονόστρωση να υπάρξει και νοτιότερα. Θεωρείται πάντως δεδομένο από τους ειδικούς ότι θα υπάρχουν προβλήματα στο δρόμο και έτσι υπάρχει σύσταση για αποφυγή των μετακινήσεων εάν δεν υπάρχει ανάγκη.

Η περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να ανακαλέσει όλες τις άδειες που είχαν οι εργαζόμενοι για τις γιορτές, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε επιφυλακή. Δεν είναι σαφές, όμως, αν το ίδιο έκαναν και οι δήμοι…

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να συνδράμουν με τα διαθέσιμα μέσα, στα οποία περιλαμβάνονται εικοσιπέντε εκχιονιστικά μηχανήματα, δέκα φορτωτές και δύο γερανοί ρυμούλκησης οχημάτων. Ανάλογα δε με την ένταση των φαινομένων δύναται να ενισχυθούν και από άλλα μηχανήματα. Ακολούθως, επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος που είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία, για τυχόν ανάγκες που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της.

xioni-attikiΤέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, παρέχεται άμεση ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής. Τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη Google, ενώ παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια. Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν οι Δήμοι και άλλοι φορείς για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.