Πελοπόννησος: Ποιοι Δήμοι αντιδρούν στα πάρκα με ανεμογεννήτριες

Αντιδρούν οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Μονεμβασιάς στα μεγάλα αιολικά πάρκα που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το πρώτο πρόκειται να γίνει σε τρία σημεία στον Ταΰγετο, στη Μεσσηνιακή Μάνη, και το δεύτερο σε δασικές περιοχές στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Μαλέα, στη Λακωνία.

Το δεύτερο έργο αφορά στη δημιουργία συγκροτήματος πέντε αιολικών πάρκων (57,5MW) σε περιοχές της χερσονήσου Μαλέα, στο Δήμο Μονεμβασιάς. Τα πάρκα θα περιλαμβάνουν 12 ανεμογεννήτριες και τα συνοδά τους έργα.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει γίνει για λογαριασμό των εταιρειών «Αιολική Μαλέας Λακωνίας», «Ενεργειακή Βελανιδιών Λακωνίας» και «Ενεργειακή Νεαπόλεως Λακωνίας» (θυγατρικές της ΤΕΡΝΑ), οι θέσεις των έργων βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων.

Κάποια μάλιστα από τα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τρία χωριά (Άγιος Νικόλαος, Λάχι, Παραδείσι).

Η δημοσιοποίηση των δύο έργων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Αμφότεροι οι Δήμοι, αλλά και πλήθος τοπικών συλλόγων, έχουν ταχθεί εναντίον, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις και προσφυγές.

Στην περιοχή δημιουργήθηκε και μια πρωτοβουλία με τίτλο «Save Mani’s Mountains», η οποία έχει συγκεντρώσει έως τώρα περισσότερες από 4.000 υπογραφές κατά του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου. Μάλιστα, για το Δήμο Δυτικής Μάνης υπάρχουν εκτεταμένα ρεπορτάζ του «Θ», τόσο για τις αντιδράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και για τις αντιδράσεις φορέων.

Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και στην πλευρά της Λακωνίας. Ήδη 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ταχθεί κατά του έργου, ενώ ο Δήμος Μονεμβασιάς ομόφωνα αντιτάχθηκε στο αιολικό πάρκο, τονίζοντας ότι το υπό έγκριση νέο χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου προβλέπει το χαρακτηρισμό της χερσονήσου του Μαλέα ως περιφερειακού πάρκου και τοπίου διεθνούς εμβέλειας.

πηγή: Aftodioikisi.gr