Μετά την κακή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήρθε η ετήσια έρευνα του Economist που κατατάσσει την Αθήνα στη χειρότερη θέση των μεγαλουπόλεων της δυτικής Ευρώπης.
Κρίθηκε συγκεκριμένα ως η δυσκολότερα βιώσιμη πόλη μετά από αξιολόγηση σε 5 κατηγορίες: Σταθερότητα, υγεία, πολιτισμός, περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.
Στη σύνοψη της έκθεσης του Economist Ιntelligence Unit δεν περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τη Δυτική Ευρώπη, τη γεωγραφική περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Ωστόσο όπως προκύπτει από το σχετικό γράφημα, η Αθήνα είναι μακράν η λιγότερο βιώσιμη πόλη στην περιοχή, μακράν από όλες τις υπόλοιπες. Ο Δείκτης Βιωσιμότητας προσεγγίζει το 75. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας ανήκει στη δεύτερη ταχύτητα του παγκόσμιου χάρτη, μια θέση κάτω από τις βιώσιμες πόλεις, που βαθμολογούνται από 80 μονάδες και πάνω.
Η βαθμολογία του EIU κατατάσσει την Αθήνα στις πόλεις όπου «η καθημερινή ζωή είναι σε γενικές γραμμές ομαλή, αλλά κάποιες πλευρές της μπορεί να έχουν προβλήματα». Ακόμα κι έτσι η Αθήνα είναι μακράν σε καλύτερη θέση απο τις πόλεις της Ανατολικής Ευρώπη. Τελευταία στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή είναι η Κωνσταντινούπολη, με βαθμολογία 57,7, οριακά πάνω από τη βάση. Ακολουθούν το Μπακούτο Βουκουρέστι, η Αγία Πετρούπολη και η Σόφια, με την τελευταία να πλησιάζει την Αθήνα.
Όπως προκύπτει και από το παρακάτω γράφημα η κατάταξη της Ελλάδας είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις μεγάλες πόλεις της δυτικής Ευρώπης.
Η Βιέννη (Αυστρία) διατήρησε τη θέση της στην κορυφή του δείκτη βιωσιμότητας του EIU για το 2024, για τρίτη συνεχή χρονιά. Τρεις ακόμη πόλεις στη δυτική Ευρώπη —Κοπεγχάγη, Ζυρίχη και Γενεύη— συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες στη φετινή έρευνα (που διενεργήθηκε μεταξύ 12 Φεβρουαρίου και 17 Μαρτίου). Στην τέταρτη θέση, η Μελβούρνη είναι μία από τις τέσσερις πόλεις Ασίας-Ειρηνικού στην πρώτη δεκάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης δύο καναδικές πόλεις – το Κάλγκαρι και το Βανκούβερ.
Πηγή: Aftodioikisi.gr