Γιάγκας: “Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης δηλώνει πως “εργάζεται αθόρυβα’’…. αλλά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οξύνονται”

%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%83-%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%83-%ce%bd%ce%b5%ce%b1Λάβαμε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάγκα Μιχάλη το παρακάτω κείμενο – απάντηση στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Γιώργος Καπλάνης:

Αγία Βαρβάρα 9/12/2016
Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης δηλώνει πως “εργάζεται αθόρυβα’’…. αλλά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οξύνονται.

Επιτέλους ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης εδέησε να τοποθετηθεί δημοσίως στα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της πόλης μας και για τα οποία έχει κατηγορηθεί για αδράνεια, αναποτελεσματικότητα και λανθασμένους χειρισμούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Προοδευτική», κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Η ίδια η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει.

Η πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης διαφέρει σημαντικά από την εικόνα που θέλει να παρουσιάσει ο Δήμαρχος.

Και ενώ τα προβλήματα διαιωνίζονται και πολλαπλασιάζονται, επιδίδεται σε ρεσιτάλ αποποίησης και μετάθεσης ευθυνών.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση ένα προς ένα:

%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%b1Καθαριότητα: Ισχυρίζεται ότι τα «καταφέρνει αρκετά καλά» . Βεβαίως οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας γνωρίζουν καλύτερα το επίπεδο καθαριότητας στην πόλη. Βιώνουν καθημερινά τη δυσοσμία από τους υπερχειλισμένους κάδους, τους βρώμικους δρόμους , τις ακάθαρτες πλατείες και τα διαλυμένα πάρκα.

Επαίρεται για τη μη αύξηση των Δημοτικών τελών.

Αποκρύπτει την αλήθεια. Τα δημοτικά τέλη όχι μόνο δεν έπρεπε να αυξηθούν αλλά αντιθέτως έπρεπε να μειωθούν.

Οι πολίτες πληρώνουν πολύ ακριβά τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Εξ άλλου τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και το κόστος των ανταποδοτικών έχει μειωθεί αφού έχει μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι το προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας είναι σημαντικά μικρότερο από προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα η μισθοδοσία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που πρόκειται να προσληφθεί δεν επιβαρύνει το Δήμο αλλά καλύπτεται από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Γέφυρα Στέφανου Σαράφη: Για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Γέφυρα της Στ. Σαράφη, προσπαθεί εντέχνως να τις μεταβιβάσει στην Περιφέρεια και στην Γραφειοκρατία.

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας και η διοίκηση Καπλάνη λαθεμένα συνέδεσε και ταύτισε το έργο της Γέφυρας με το έργο της «Συλλογής των όμβριων υδάτων της οδού Κρήτης». Αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και τα δύο.

%ce%b3%ce%b5%cf%86%cf%85%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1Ήταν ο κ. Καπλάνης όταν, στις 8 Ιανουαρίου 2016, ανακοίνωνε με έπαρση την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της Στ. Σαράφη και κατηγορούσε την «ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ» για επικοινωνιακά τεχνάσματα, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων που έγιναν με πρωτοβουλία της, αναδεικνύοντας το θέμα .

Το ίδιο κάνει και σήμερα. Έλεγε ψέματα. Και τότε και τώρα . Στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Νοεμβρίου 2016, ομολογήθηκε, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις μου, ότι για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη γέφυρα της οδού Στ. Σαράφη θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ. Ήδη έχουν παρέλθει είκοσι επτά μήνες.

Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο αποδείχθηκε ότι η ανάθεση της εδαφοτεχνικής μελέτης έγινε, με καθυστέρηση δύο χρόνων, μόλις στις 23-8-2016, η παραλαβή της μελέτης τον Οκτώβριο και η έγκριση πληρωμής μόλις στις 29 Νοεμβρίου 2016. Τα πορίσματα της μελέτης είναι αποκαλυπτικά για το πώς μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Γέφυρας.

Στην ίδια συνεδρίαση έγινε και η έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης για το έργο της «συλλογής των όμβριων υδάτων της οδού Κρήτης» .

Γεννιούνται λοιπόν τα εξής ερωτήματα. Γιατί όλες αυτές οι καθυστερήσεις αφού τα κονδύλια για τις έρευνες είχαν εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό συμβούλιο, ήδη από το Νοέμβρη του 2014; Γιατί οι μετρήσεις αντοχής γίνονται μόλις τον τελευταίο μήνα; Αν όντως η Γέφυρα έχει πρόβλημα ευστάθειας δεν θα απαιτηθούν νέες μελέτες και νέος διαγωνισμός για την αποκατάστασή της; Μπορεί να δώσει απαντήσεις ο κ. Καπλάνης; Φταίει η αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται δημόσια για να προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις όπως ισχυρίζεται ο κ. Καπλάνης ή φταίει η ανικανότητα αντιμετώπισης των καταστάσεων από τη διοίκησή του;

Νέο Δάνειο: Έχω καταγγείλει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και με ανακοινώσεις στον τύπο ότι η αλόγιστη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και ιδιαίτερα ο τρόπος αντιμετώπισης του δανείου της ΒΙΟΧΡΩΜ, πληρώνοντας μόνο τόκους επί έτη και καθόλου σχεδόν κεφάλαιο, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία του Δήμου.

bioxrom-mesa-1Ο κ. Καπλάνης το επιβεβαιώνει με τη συνέντευξή του. Αναφέρει: «με δεδομένο το γεγονός ότι οι δόσεις του δανείου ήταν αδύνατον να πληρωθούν από το Δήμο, καθώς το ύψος τους ήταν πολλαπλάσιο των αρχικών , η έκταση της ΒΙΟΧΡΩΜ θα χανόταν από την περιουσία του Δήμου και τότε πράγματι η οικονομική και κοινωνική ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη για την πόλη μας».

Ποιος λοιπόν κάνει το άσπρο μαύρο; Ποιος κάνει λαϊκισμό και μικροπολιτική; Το νέο δάνειο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,5% + euribor, 10ετούς διάρκειας με δέσμευση του συνόλου της δημοτικής περιουσίας έχει ευνοϊκότερους όρους από το προηγούμενο με 2,4% επιτόκιο, 15ετούς διάρκειας; Η νέα δανειακή σύμβαση δε θα επιβαρύνει τους δημότες με πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ; Το αμφισβητεί αυτό ο κ. Καπλάνης; Γιατί δε δίνει όλα τα στοιχεία στους δημότες; Ποιος κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι, λαϊκισμό και μικροπολιτική; Ποιος κρύβει την αλήθεια;

Γήπεδο: Πράγματι η κατασκευή του γηπέδου στα Ριμινίτικα αντιμετώπισε δυσκολίες.

%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%b1Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και μάλιστα σημαντικές.

Ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες. Τα αποδυτήρια, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η εξασφάλιση της αδειοδότησης είναι μερικές από αυτές.

Ο κ. Καπλάνης από το 2013, όταν περιφέρονταν με τον τότε περιφερειάρχη, τοποθετούσε την πλήρη έναρξη λειτουργίας του γηπέδου το φθινόπωρο του 2014. Δυόμιση χρόνια εκτός χρονοδιαγράμματος τι είναι μπροστά στην αιωνιότητα!!.

nosokomeio-makriniΝοσοκομείο: Είναι πρόσφατη η αντιπαράθεσή μου με τον κ. Καπλάνη για το θέμα του Νοσοκομείου.

Πανηγύριζε, παραπλανώντας συνειδητά τους πολίτες, για την δήθεν αναβάθμιση της λειτουργίας του, όταν την ίδια στιγμή αυτό υποβαθμιζόταν.

Την ίδια στάση είχε κρατήσει και επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη. Έχει αναγάγει την αντιστροφή της πραγματικότητας σε συνήθη πρακτική.

Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν λύνουν τα προβλήματα.

Στη συνέντευξη του κάνει πλέον την παραδοχή ότι στο χώρο μεταφέρθηκαν ορισμένες μόνο υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Μετρό: Αναφέρεται ο κ. Καπλάνης στο ΜΕΤΡΟ λες και η πρόοδος του έργου, η επιτάχυνση ή η καθυστέρηση, εξαρτάται από τη δική του θέληση. Το ΜΕΤΡΟ είναι ένα σημαντικό, υπερτοπικό έργο με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς. Υπουργεία, διεθνείς τράπεζες, διεθνείς οργανισμούς, προμηθευτές και κατασκευαστές. Είναι αστείο να ισχυρίζεται «ότι η πίεση και οι παρεμβάσεις του» είναι καθοριστικές για «να προχωράνε οι εργασίες και να παραδοθεί το έργο στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Ήταν όμως αρμόδιος να παρέμβει κατά τον σχεδιασμό του έργου και να φροντίσει να μην κλείσει εντελώς η Ελ. Βενιζέλου. Να διασφα%cf%86%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b1-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1λιστεί μια τουλάχιστον λωρίδα κυκλοφορίας για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Να μην υποστούν τεράστια ζημιά οι καταστηματάρχες και οι πολίτες να μην αισθάνονται φόβο να κυκλοφορήσουν γύρω από την πλατεία Αγίας Ελεούσας.
Επίσης ήταν και είναι αρμόδιος να μην δεχθεί να εξέρχονται ακόμη από την πόλη μας τα μπάζα του Μετροπόντικα, που αυτή τη στιγμή πλησιάζει στο Σταθμό «Μανιάτικα». Ήταν και είναι αρμόδιος να μεριμνήσει για την προστασία των κατοίκων, των σχολείων, των μαθητών, της υγείας των πολιτών και της οικονομικής ζωής της πόλης από τις επιβλαβείς συνέπειες των έργων.

Ας ασχοληθεί λοιπόν με εκείνα τα προβλήματα για τα οποία και λόγος του πέφτει και υπεύθυνος είναι και ας πάψει να τα παρακολουθεί από τον τέταρτο όροφο του Δημαρχιακού μεγάρου, όπως έχει δηλώσει.

Υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και απομάκρυνση των πυλώνων:

Εξαγγελίες χρόνων από διάφορους αρμόδιους υπουργούς κανένα όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%89-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%89%ce%bd-1Κοινωνικές Δομές : Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Δημάρχου οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά περιορίστηκαν.

Ο Δήμος παρακολουθεί και συμμετέχει στις κοινωνικές δομές και προγράμματα που υλοποιεί η κεντρική κυβέρνηση.

Έχει χάσει την ικανότητα να αναπτύσσει δικές του δράσεις.

Μάλιστα όπως έχω καταγγείλει και στο Δημοτικό συμβούλιο έχει χάσει και σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και συμμετοχής σε προγράμματα.

Είναι φανερό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας και οι Δημότες παραμένουν άλυτα.

Η ράθυμη και ανεπαρκής αντιμετώπιση από τη διοίκηση Καπλάνη τα οξύνει.

Μιχάλης Γιάγκας
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής του συνδυασμού «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»