Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Γιώργο Καπλάνη – Απαντήσεις σε θέματα που μας αφορούν

kaplanis-12Ζητήσαμε από τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας  κ. Γιώργο Καπλάνη, να μας δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς που τόσο  Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, όσο και συμπολίτες μας θέτουν σχεδόν καθημερινά.

Ερωτήματα που αφορούν την καθαριότητα, το Νοσοκομείο, το ΜΕΤΡΟ, το γήπεδο στα Ριμινίτικα, την απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ, το άνοιγμα της γέφυρας της Στέφανου Σαράφη, τη δανειακή σύμβαση για την αγορά του χώρου της π. ΒΙΟΧΡΩΜ κ.ά.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του κ. Δημάρχου:

Ερώτηση: κύριε Δήμαρχε τελευταία ακούγονται όλο και περισσότερα παράπονα για την καθαριότητα, τόσο από την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα από τον κ. Βασιλάκο, όσο και από δημότες, τι έχετε να μας πείτε γι΄αυτά;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Αν με ρωτάτε πόσο ικανοποιημένος είμαι από την καθαριότητα στην πόλη, σας απαντώ ότι ως Δήμαρχος ποτέ δεν θα είμαι ικανοποιημένος, γιατί πιστεύω πως στον τομέα αυτό οφείλουμε να βελτιωνόμαστε όλο και περισσότερο.

Θέλω όμως να επισημάνω ότι, η μεγάλη παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει δυσκολέψει πολύ τις συνθήκες στους Ο.Τ.Α.. Δουλεύουμε με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα, όμως, χάρις στην αυταπάρνηση των εργαζομένων θεωρώ ότι τα καταφέρνουμε αρκετά καλά.

%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%b9Σκεφτείτε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο λόγω των γνωστών δημοσιονομικών μέτρων, ενώ παράλληλα έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλοί εργαζόμενοι ιδιαίτερα στην υπηρεσία καθαριότητας.

Πρέπει να τονίσω ότι είναι μακριά από τη διοίκηση του Δήμου, κάθε σκέψη για αύξηση των δημοτικών τελών που θα επιβάρυναν τους δημότες, είτε για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας που θα έπληττε τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος, δεν έχει γίνει καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Η ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και η καλυτέρευσή τους, είναι μία από τις προτεραιότητές μας στις προσπάθειες εξασφάλισης χρηματοδότησης που δεν θα επιβαρύνει τους δημότες.

Με την ευκαιρία αυτή, απευθύνομαι στους συμπολίτες μας, και ζητώ να γίνουμε όλοι, ακόμα πιο προσεκτικοί στην διαχείριση των απορριμμάτων, στο σπίτι μας, στο κατάστημά μας και όπου αλλού, τηρώντας τους κανόνες ευπρέπειας και υγιεινής. Με λίγα λόγια, να μη πετάμε τα απορρίμματα έξω από τους κάδους, να συσκευάζουμε και να περιορίζουμε τον όγκο των απορριμμάτων στα καταστήματα, να σεβόμαστε και να αξιοποιούμε την ανακύκλωση.

Αυτό και μόνο θα συμβάλλει σημαντικά και χωρίς κόστος στη βελτίωση ακόμα περισσότερο της καθαριότητας και της εικόνας της πόλης.

Ερώτηση: Επίσης σας επικρίνουν για την καθυστέρηση του αποχετευτικού έργου που θα δώσει στην κυκλοφορία τη γέφυρα Στέφανου Σαράφη. Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έκανε από την πρώτη στιγμή όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνταν να γίνει το έργο χωρίς καθυστερήσεις και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και κατά συνέπεια των δημοτών.

Όπως είναι γνωστό, το έργο γίνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Έγιναν οι μελέτες από τον Δήμο, έγινε η δημοπράτηση και έγινε και η ανάθεση σε εργολάβο. Όπως θυμάστε το πρόβλημα στη Γέφυρα προέκυψε τον Οκτώβρη του 2014, τον Νοέμβρη οι μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για τις εκσκαφές των θεμελίων της γέφυρας ήταν έτοιμες. Αρχές του Δεκέμβρη ξεκίνησαν οι εκσκαφές για την αποκάλυψη της ζημιάς.

%ce%b3%ce%b5%cf%86%cf%85%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7 Στο τέλος Δεκέμβρη ήδη είχε παραδοθεί η τεχνική έκθεση των συμπερασμάτων από τα ευρήματα της εκσκαφής. Εντός του 2015 ακολούθησαν συνεχόμενες ενέργειες που οδήγησαν στον διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου του έργου.

Δυστυχώς, όμως, όλοι αντιμετωπίζουμε την γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης, στην συγκεκριμένη περίπτωση για την έγκριση της αναγκαίας κυκλοφοριακής μελέτης του έργου εμπλέκονται, πλήθος φορέων με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες απαράδεκτες καθυστερήσεις. Πρέπει όμως να σας πω ότι σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο έγκρισης της μελέτης και το έργο αναμένουμε να ξεκινήσει στις αρχές του Γενάρη.

Η αντιπολίτευση γνωρίζει καλά το θέμα, αλλά διαμαρτύρεται δημόσια για να προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις.

Ερώτηση: Από την ελάσσονα αντιπολίτευση ο κ. Γιάγκας υποστηρίζει ότι οι ενέργειές σας σχετικά με το δάνειο για την αγορά της ΒΙΟΧΡΩΜ ζημίωσαν το Δήμο κατά 2 εκατομμύρια ευρώ. Τι απαντάτε;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Ο κ. Γιάγκας επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο κάνοντας λαϊκισμό και ασκώντας μικροπολιτική.

Δηλαδή μία μεγάλη επιτυχία του Δήμου, αυτή της μεταφοράς του δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ευνοϊκούς όρους, η οποία μάλιστα έγινε με επίμονες προσωπικές μου παρεμβάσεις σε υπουργικό επίπεδο, την παρουσιάζει ως μεγάλη ζημία για το Δήμο.

%ce%b2%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%81%cf%89%ce%bcΑν δεν προχωρούσαμε στη μεταφορά του δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών με δεδομένο το γεγονός ότι οι δόσεις του δανείου ήταν αδύνατον να πληρωθούν από το Δήμο, καθώς το ύψος τους τα τελευταία χρόνια προβλέπονταν πολλαπλάσιο των αρχικών χρόνων, η έκταση της Βιοχρώμ θα χανόταν από περιουσία του Δήμου και τότε πράγματι η οικονομική και κοινωνική ζημία θα ήταν ανεπανόρθωτη για την πόλη μας.

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζετε ότι πριν απευθυνθούμε στο Τ.Π. & Δ. απευθυνθήκαμε στην Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία διατηρούμε άριστη σχέση συνεργασίας, αλλά η Τράπεζα δεν μπορούσε ούτε το χρόνο αποπληρωμής να παρατείνει πέραν της τριετίας, ούτε να διατηρήσει το χαμηλό επιτόκιο ακόμα και αν παρέτεινε το δάνειο για 3 χρόνια.

Εμείς επικοινωνιακά παιχνίδια δεν παίζουμε, δουλεύουμε αθόρυβα για το συμφέρον της πόλης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ερώτηση: Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Σιαραμπή πρόσφατα σας έθεσε ερωτήματα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το ποδοσφαιρικό γήπεδο στα Ριμινίτικα και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωσή του.

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Η %ce%b3%ce%b7%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%bf-%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-6-7-2016κυρία Σιαραμπή είναι από τις πιο ουσιαστικές «φωνές» τις αντιπολίτευσης, γι΄αυτό και λαμβάνουμε πάντα υπόψη τις παρατηρήσεις της.

Όμως, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το ενδιαφέρον της για το έργο του γηπέδου στα Ριμινίτικα, νομίζω η κριτική της περί καθυστέρησης, τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν ευσταθεί, γιατί τώρα ξεπεράστηκαν τεράστια εμπόδια ετών, τώρα που το έργο ήδη εκτελείται και βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, είναι άδικο να προσπαθούμε να το υποτιμήσουμε και αντί για επιτυχία να μιλάμε για καθυστερήσεις.

Ερώτηση: Στις καταγγελίες για το Νοσοκομείο και την υπολειτουργία του, ποια είναι η απάντησή σας;

nosokomeioΓια το Γενικό Νοσοκομείο η θέση μου είναι γνωστή και παραμένει σταθερή.

Λειτουργία του ως Γενικού Νοσοκομείου με εξωτερικά ιατρεία και κλινικές που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Γι΄αυτό αγωνίζομαι και γι΄αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Σε όλες μου τις συναντήσεις με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες, αυτό διεκδικώ και αυτό απαιτώ.

Και επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, πρέπει να πω ότι συναντώ καλές προθέσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν γίνει λίγα βήματα, με τη μεταφορά στο Νοσοκομείο ορισμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ως διοίκηση του Δήμου δεν μας ικανοποιούν.

Ερώτηση: Ο κ. Σκουρλέτης πριν επτά μήνες ανακοίνωσε την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και κατά συνέπεια την απομάκρυνση των πυλώνων. Έχουμε κάποιο νέο;

pilonesΚΑΠΛΑΝΗΣ: Όπως γνωρίζετε γι αυτό το θέμα ο Δήμος αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια αποσπώντας κάθε φορά υποσχέσεις.

Τελευταία είχαμε εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη του μέχρι πρότινος αρμόδιου υπουργού κου Σκουρλέτη και αναμέναμε ενέργειες και αποτελέσματα.

Τώρα με την αλλαγή του Υπουργού βρισκόμαστε εκ των πραγμάτων ένα βήμα πίσω. Όμως ήδη έχουμε προγραμματίσει συνάντηση με τον νέο υπουργό κ. Σταθάκη για να θέσουμε εκ νέου το ζήτημα της απομάκρυνσης των πυλώνων, ζητώντας δέσμευση και χρονοδιάγραμμα για τη λύση του προβλήματος.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει επείγον χαρακτήρα, γιατί έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Αυτό το πρόβλημα αν υπήρχε στα βόρεια είτε στα νότια προάστια, αμέσως θα είχε λυθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν ανεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν ως πόλη δυτικών προαστίων δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Αν δεν βρούμε ανταπόκριση από την κυβέρνηση αυτό θα είναι αιτία σύγκρουσης.

Ερώτηση: Με το Μετρό τι γίνεται; Γνωρίζετε πως τα καταστήματα της πόλης μας και ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται πέριξ της Πλατείας Αγίας Ελεούσης με το ζόρι παραμένουν ανοικτά. Κάποιο νέο, κάποια ευχάριστη είδηση;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ προχωράει, ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι πολύς αλλά δικαιολογείται γιατί το έργο είναι πολύ μεγάλο.

Χρειάζεται υπομονή και προετοιμασία για τις καλές μέρες που σύντομα θα έρθουν για δημότες και επαγγελματίες από τη λειτουργία του σταθμού στο κέντρο της πόλης μας.

%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%83-2014-%ce%b2Αν κάποιος θέλει το έργο μια ώρα αρχύτερα αυτός είμαι εγώ και γι αυτό εργάζομαι, άλλοι είναι αυτοί που θέλουν στην πραγματικότητα την καθυστέρηση του έργου, για να έχουν να λένε, ως αντιπολίτευση.

Ας μην είμαστε λοιπόν ευκολόπιστοι σε διάφορες ανέξοδες καταγγελίες περί αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας είναι ότι η πίεσή μας και οι παρεμβάσεις μας για να προχωράνε οι εργασίες και το έργο να παραδοθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο προς τη ΜΕΤΡΟ και τα αρμόδια υπουργεία είναι συνεχείς.

Μάλιστα έχουμε καταθέσει πρόταση ο σταθμός να λειτουργήσει προς Αθήνα ανεξάρτητα από το χρόνο ολοκλήρωσης της γραμμής προς Πειραιά, ώστε να επισπευτεί κατά πολύ η παράδοσή του και η λειτουργία του προς όφελος της πόλης και των συμπολιτών μας.

Ερώτηση: Κύριε Δήμαρχε τι γίνεται με το Δήμο; Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης, κατασκευής νέων έργων; Η Περιφέρεια βοηθάει αρκετά το Δήμο μας; Η κυβέρνηση; Κύριε Καπλάνη ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της Δημοτικής Αρχής;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μεγάλα λόγια. Αυτοί που τα λένε ακόμα και τώρα, στις συνθήκες της τεράστιας οικονομικής κρίσης που περνά εδώ και χρόνια η χώρα μας, δεν μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας.

Εγώ λαϊκιστής ποτέ δεν ήμουν και ποτέ δεν θα γίνω, η κρίση όπως έχει τσακίσει όλους, έχει τσακίσει και την αυτοδιοίκηση.

Σήμερα δεν μπορούμε να δίνουμε μεγάλες υποσχέσεις, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σηκώνουμε τα μανίκια και να δουλεύουμε μη αφήνοντας τίποτα να πάει χαμένο, να είμαστε νοικοκυρεμένοι και ότι περίσσευμα εξασφαλίζουμε να το διαθέτουμε και να το αξιοποιούμε όπου υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική ανάγκη.

Και βέβαια καμία χαμένη ευκαιρία για το Δήμο και τους συμπολίτες μας από όπου και αν προέρχεται, από την Περιφέρεια, από το κράτος, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από όπου και αν μπορεί να αξιοποιηθεί.

prasinh-geitoniaΣε αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε με σχεδιασμό και προτεραιότητες. Πέραν όσων απαντώ συγκεκριμένα στις ερωτήσεις σας για το ΜΕΤΡΟ, την έκταση της ΒΙΟΧΡΩΜ, το αθλητικό κέντρο στα Ριμινίτικα, τη γέφυρα στη Στέφανου Σαράφη, τους πυλώνες υψηλής τάσης, όπως γνωρίζετε και όπως γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, πρόσφατα έγιναν ασφαλτοστρώσεις σε σημαντικούς δρόμους της πόλης, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές των σχολείων, έγινε η επανεκκίνηση του πολύ σημαντικού έργου «Πράσινη Γειτονιά» στις εργατικές πολυκατοικίες στην κάτω Αγία Βαρβάρα.

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο επίσης πετύχαμε την ένταξη και την χρηματοδότηση έργων όπως: η βιοκλιματική ανάπλαση της Παλαιών Πατρών Γερμανού, η κατασκευή νέων πεζόδρομων και βελτίωση υπαρχόντων, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στα Ριμινίτικα, η κατασκευή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω κάτω από τις πολύ αντίξοες συνθήκες της οικονομικής κρίσης αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και δεν επαναπαυόμαστε γιατί οι ανάγκες της πόλης δεν σταματάνε ποτέ.

Ερώτηση: Οι κοινωνικές ανάγκες λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Ποιά είναι η κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο μας;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Η οικονομική κρίση έχει διογκώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές ανάγκες, γι΄αυτό παρά την μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που υπεστήκαμε στην Αυτοδιοίκηση ( περίπου 50%) κατά συνέπεια και στο Δήμο μας, εμείς όχι μόνο δεν περιορίσαμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου αλλά αντίθετα τις αυξήσαμε.

%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%cf%89%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bfΌπως είναι γνωστό δεν κλείσαμε καμία κοινωνική δομή, δεν περιορίσαμε καμία κοινωνική δραστηριότητα, συμμετέχουμε ως Δήμος σε νέα κοινωνικά προγράμματα για την απασχόληση, την κοινωφελή εργασία, την παιδική προστασία, τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες τις φτώχειας, τα άτομα με αναπηρίες, την Τρίτη Ηλικία.

Μόλις πρόσφατα ήμασταν από τους τελευταίους δήμους που αξιολογήθηκαν θετικά οι προτάσεις μας στο ΠΕΠ « ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 για λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, παροχής συσσιτίου, κοινωνικό φαρμακείο.

Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται για κοινωνικό έργο, γιατί πάνω από όλα πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για αξιοπρεπή ζωή και ο Δήμος σε αυτό πρέπει να συμβάλει με το μέγιστο των δυνάμεών του.