Τεράστιες αλλαγές έρχονται στα επίδομα ανεργίας που χορηγεί η ΔΥΠΑ. Στην επιδότηση ανεργίας το μοντέλο, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος για τους πρώτους μήνες με σταδιακή μείωση στη συνέχεια καθώς επιδίωξη είναι η κινητοποίηση του ανέργου να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, το επίδομα ανεργίας αναμένεται να συνδεθεί με τις μηνιαίες αποδοχές του απολυμένου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος θα απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα από 507 ευρώ που είναι σήμερα.
«Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. Θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση. Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.
Πότε ξεκινά η χορήγηση του νέου επιδόματος
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, λειτουργώντας με όρους αναλογικότητας.
Ως αποτέλεσμα, το επίδομα θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ώστε ένας άνθρωπος που εργαζόταν για πολλά χρόνια και συνέβαλε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας –μέσω των εισφορών που πλήρωνε– να έχει μεγαλύτερη στήριξη.
Το νέο μοντέλο στήριξης των ανέργων θα προβλέπει:
- Την χορήγηση υψηλότερου ποσού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φθάνει στο 70% του κατώτατου μισθού το α’ τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους δώδεκα μήνες.
- Τη λήψη ενός επιπλέον ποσού για δώδεκα μήνες, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του.
- Την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνια ανεργίας (200 ευρώ) από το επίδομα ανεργίας.