Σύλλογος Γονέων 1ου ΓΕΛ: «Λυπούμαι γιατί άφησα να περάσει ένα πλατύ ποτάμι μέσα από τα δάχτυλά μου χωρίς να πιω ούτε μια στάλα»

.
«Λυπούμαι γιατί άφησα να περάσει ένα πλατύ ποτάμι
μέσα από τα δάχτυλά μου χωρίς να πιω ούτε μια στάλα»
.
Αφήνοντας τους ζωοδότες ποταμούς της ποίησης ανεκμετάλλευτους θα καταλήγαμε αναλογικά «διψασμένοι» κατά τον Σεφέρη. Αυτά ακριβώς τα νάματα, τα υπερπολύτιμα δώρα του ποιητικού λόγου των μεγάλων ποιητών που τιμήσαμε στο χθεσινό μας αφιέρωμα, θελήσαμε να παρουσιάσουμε στο κοινό της πόλης μας αφού πρώτα μεταλαμπαδεύτηκαν στους μαθητές του σχολείου μας.
.
.
Δεκαεφτά νέα παιδιά, μαθητές του 1ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, έδωσαν υπόσχεση να μας «ξεκουνήσουν» από την πεζή καθημερινότητά μας και να μας βοηθήσουν να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα! Σήκωσαν στους μικρούς τους ώμους το ασήκωτο βάρος του πνευματικού έργου σπουδαίων Ελλήνων ποιητών (Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Κική Δημουλά, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος) και κατάφεραν να το μεταφέρουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Κατάφεραν, εν τέλει, να παρασύρουν τον θεατή σε μέθεξη, να επιτύχουν το μοίρασμα ψυχής και να εγείρουν συναισθήματα υψηλής συγκίνησης.
.
.
Παιδιά με πάθος, θέληση και δίψα για γνώση και βίωμα. Παιδιά που αφιέρωσαν αδιαμαρτύρητα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, τα πολύτιμα σαββατοκύριακα τους σε πολύωρες πρόβες που πραγματοποιούνταν άλλοτε σε σπίτια άλλοτε στο σχολείο.
.
Το χθεσινό αποτέλεσμα δικαιώνει τον μόχθο τους, την προσπάθειά τους αλλά και
την αγωνία τους.
.
.
Κορυφαία συγκίνηση, αν μη τι άλλο, η παρουσία και ενεργή συμμέτοχη της κας. Έλσης Δημουλά, θυγατέρα και επιμελήτρια του έργου της σπουδαίας Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά. Η κα. Έλση Δημουλά με συγκινητική απλότητα και σεμνότητα, αυθεντική εγγύτητα και σχεδόν παιδικό αυθορμητισμό αγκάλιασε τα παιδιά μας κι έγινε ένα μαζί τους, απαγγέλοντας αγαπημένα ποιήματα της Κικής Δημουλά. Μοιράστηκε σκέψεις και συναισθήματα, ένα ξεδίπλωμα ψυχής καθαρό, αβίαστο, ανυπόκριτο. Η ίδια άλλωστε τόνισε με έμφαση αλλά και έκπληξη «ότι ένιωσε τόσο άνετα σαν να βρισκόταν σπίτι της». Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που εισέπραξε τον σεβασμό και την εκτίμησή μας προς το πρόσωπο της αλλά και την αγάπη μας προς την Κική Δημουλά! Το ευχαριστώ είναι λίγο για τις μοναδικές στιγμές που μας χάρισε!
.
.
Παραφράζοντας τη ποιήτρια «Αυτή η μεγαλοκυρία που λέγεται Ευτυχία δεν είναι άπιαστη, τελικά. Δεν επιτρέψαμε στον εαυτό μας να την προσπεράσει.. υπερπηδήσαμε τις υπερυψωμένες δυσκολίες, γυρίσαμε την πλάτη σε κάθε είδους δυσπιστία, αμφιβολία, φοβία. Μας περίμενε σε πράγματα δύσκολα ή αδύνατα να συμβούν…μα εμείς τολμήσαμε, χτυπήσαμε δυνατά την πόρτα της για να μας ακούσει και μας άκουσε.. την συναντήσαμε σε κάποιο φωτεινό μέρος στις κάποιες έξι το απόγευμα» όπου και κορυφώθηκε…
..
Προσωπικά αλλά και εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου μας, να επαναλάβουμε τις ευχαριστίες μας στους εκπαιδευτικούς μας, κα. Χρισιάννα Ασβεστά, την κα. Δήμητρα Ψαρρή που επιμελήθηκε τον ήχο και την ροή των βίντεο, την εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής κα. Ευαγγελίδου για την διδασκαλία του χορευτικού και φυσικά την Διευθύντρια του σχολείου μας κα. Ελένη Στεφανίδη για τη αμέριστη συμπαραστασή και συνεργασία τους σε αυτήν τη προσπάθεια.
..
Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης σε όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους:
.
o Τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Λάμπρο Μίχο
o Την κα. Αλεξάνδρα Φέγγη, Αντιδήμαρχο Παιδείας
o Τον κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών & Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής
o Την κα. Θεοδώρα Μαρία Μαρσώνη, Αντιδήμαρχο Αρμόδια για θέματα Εθελοντισμού & Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων
o Τον κ. Κωνσταντίνο Σαρόπουλο, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Μαζί με τους Πολίτες»
o Τον κ. Νίκο Πιερρακέα, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Δυνατή Πόλη»
o Τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Μιχάλη Γιάγκα, κα. Άννα Γούναρη και
o κα. Σταυρούλα Μπαντούνα
o Τον κ. Δικαίο Νικολαράκο, Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής
o Τον κ. Διονύση Βυθούλκα, Διευθυντή του 2ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας
o Τον κ. Νίκο Γιαλεσάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος»
Να ευχαριστήσουμε επίσης τον κ. Δημήτρη Γκαβέλα, Ποινικολόγο & μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων για την ιδιαίτερα συγκινητική και εξόχως παιδαγωγική παρέμβασή του.
.
Επίσης, τον κ. Γιώργο Καγιαλίκο, συνθέτη & τραγουδοποιό, ο οποίος έχει υπέροχα μελοποιήσει το ποίημα της Κικής Δημουλά «Ο Πληθυντικός Αριθμός» το οποίο παρουσιάστηκε στην εκδήλωσή μας.
.
Επίσης, τον κ. Ιωάννη Βαθιά, δημοσιογράφο και πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» ο οποίος εμπνεόμενος από την βραδιά μας αφιέρωσε στους μαθητές μας ένα αυτοσχέδιο ποίημά του.
.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην φίλη και γονέα του σχολείου μας Χρυσούλα Παντάκη η οποία επιμελήθηκε άρτια την διακόσμηση αλλά και τον μπουφέ της εκδήλωσής μας.
.
Ευχαριστούμε θερμά την φίλη & γραφίστρια, Σία Δρακονταειδή για την δημιουργία της πρόσκλησης & αφίσας της εκδήλωσης μας.
.
Τον κ. Γρηγόρη Παλαιοπάνο, υπεύθυνος του κυλικείου του σχολείου μας, ο οποίος εξασφάλισε για την εκδήλωσή μας το βίντεο με τον χαιρετισμό του αιώνιου έφηβου ροκά Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε την τύχη να ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα, τα οποία ακούστηκαν και στην εκδήλωσή μας.
.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην φίλη και εξαιρετική ζωγράφο, Βάσω Φίλη η οποία έκανε ένα όνειρο μας πραγματικότητα, ζωγραφίζοντας τις προσωπογραφίες των τιμώμενων ποιητών μας αλλά και στίχους αυτών που επέλεξαν οι ίδιοι οι μαθητές μας.
.
.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωσή μας και ιδιαίτερα στους γονείς των παιδιών που απήγγειλαν. Έχοντας ιδία αντίληψη μέσα από τη στενή συνεργασία και συναναστροφή μου με αυτά, θα ήθελα να εκφράσω προσωπικά αλλά και εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου μας τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ποιότητα και το ήθος τους.
.
Εις το επανιδείν!
.
Για το ΔΣ
Θεόκλη Κοτσυφάκη
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
1ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας