Υπόμνημα Διαμαρτυρίας προς τη Διοίκηση 2ηςΥΠΕ, από τους Συνταξιούχους

.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς: Διοίκηση 2ηςΥΠΕ

Από: 1.Σύνδεσμο συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Κολωνού και πέριξ.

2. Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου.

3. Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και γύρω Δήμων

4. Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας – Κορυδαλλού

5. Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων – Ιλίου – Πετρούπολης.

6. Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Αθηνών παραρτήματα Αιγάλεω – Περιστερίου – Ιλίου.

7. Σύνδεσμος πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Δυτικής Αττικής.

8. Ένωση συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά

9. Σύλλογος συνταξιούχων ΟΤΑ Περιστερίου

Κοιν: Υπουργείο Υγείας

Ημερομηνία: 26/4/24

Θέμα: Η κατάσταση στην Π.Φ.Υ. και Δ.Φ.Υ. στη 2η ΥΠΕ

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Κυρίες και κύριοι

Πέρασαν 14 μήνες περίπου από την προηγούμενη συνάντηση μας (1/2/2023) και απάντηση δεν έχουμε πάρει στα αιτήματα που σας θέσαμε παρά της ενοχλήσεις μας.

Όλο αυτό το διάστημα η κατάσταση στο χώρο της Υγείας για τους εργαζόμενους ασφαλισμένους τους συνταξιούχους όλο και χειροτερεύει για να βρουν την υγεία τους βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Γιατί η Κυβέρνηση με νόμους μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα. Πρόσφατα πέρασε νόμο για τα απογευματινά χειρουργεία (νομιμοποιώντας το φακελάκια). Επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με 1 και 3 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις και τα εκατομμύρια που θα εισπράξει θα απαλλάξει τους …φουκαράδες φαρμακοβιομήχανους από το αντίστοιχο ποσό που χρεώνονται να επιστρέψουν. Εισάγει στα Δημόσια νοσοκομεία ιδιώτες γιατρούς ή και το αντίστροφο.

Τα σωματεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου και των ΟΤΑ έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή μας για την απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει και που επιδεινώνεται καθημερινά σε όλο τον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Με ψηφίσματα, συλλαλητήρια και άλλες κινητοποιήσεις έχουν αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις δομές της Δημόσιας Υγείας και στα νοσοκομεία με τις τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων που είναι απόρροια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της λογικής κόστους – οφέλους και στον τομέα της Υγείας είναι η υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας και σε πολλές περιπτώσεις το κλείσιμό τους.

Το νοσοκομείο Αττικό που καλύπτει την περιοχή λειτουργεί με μεγάλες δυσκολίες, με ράντζα αδυνατώντας να ανταποκριθεί με επάρκεια στις πάγιες και πολύ περισσότερο στις πρόσθετες ανάγκες του πληθυσμού.

Το πρώην Λοιμωδών δεν λειτουργεί ως πλήρες νοσοκομείο.

Παρά τις κινητοποιήσεις και τις προτάσεις μας,οι κυβερνήσεις τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή της Νέας Δημοκρατίας αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας. Απεναντίας διέλυσαν τα ιατρεία και τα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ, συνεχίζουν να αφήνουν υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία

Η Κυβέρνηση αντί να χρηματοδοτεί γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό τη Δημόσια Υγεία προσπαθεί πάση θυσία να εξασφαλίσει έσοδα στα δημόσια νοσοκομεία απο την επιχειρηματική τους λειτουργία.

Υπό αυτές τις συνθήκες τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων και ταυτόχρονα υποχρεώνονται να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα τόσο για ιατρικές γνωματεύσεις και εργαστηριακές εξετάσεις όσο και για χειρουργικές επεμβάσεις.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζεται, οι ιώσεις είναι σε έξαρση, προβλήματα υγείας σοβαρά δεν έχουν εγκαίρως αντιμετωπιστεί λόγω της κατάστασης στο χώρο της Υγείας τα χρόνια της πανδημίας.

Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες και να βάζουν συνεχώς το χέρι πιο βαθιά στη τσέπη και για τη προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Το τελευταίο διάστημα προστέθηκε σε όλα αυτά και η έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που βλέπει το φάρμακο όπως και ό, τι αφορά την υγεία σαν εμπόρευμα. Οι ασθενείς πληρώνουν ακριβά τα φάρμακα και στην επάρκεια και στην έλλειψη.

Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, ιδιωτικά νοσοκομεία και φαρμακοβιομήχανοι θησαυρίζουν και ο λαός στενάζει.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση που είναι απαράδεκτη για τον 21ο αιώνα, δεν αξίζει στους απόμαχους της δουλειάς και των οικογενειών τους που πλήρωσαν και πληρώνουν τις εισφορές τους για την Υγεία.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα σε προσωπικό (Γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, διοικητικούς) και σύγχρονες υποδομές καθ όλο το 24ωρο.

  • Να επαναλειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας σε περιοχές που οι κυβερνήσεις τα κλείσανε π.χ. Περιστέρι, Αιγάλεω και να δημιουργηθεί νέο στην Αγ. Βαρβάρα.

  • ΟΧΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. Να καταργηθούν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία -ιατρεία.

  • Να στελεχωθούν με μόνιμο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό με δικαιώματα.

  • Να επαναλειτουργήσει πλήρως ως νοσοκομείο το πρώην ΄΄Λοιμωδών΄΄ στην Αγ. Βαρβάρα.

  • Να καταργηθούν τα νέα χαράτσια του 1 και 3 ευρώ για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακα.

  • Καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

Σας καλούμε να απαντήσετε άμεσα για το ποιες ενέργειες θα κάνετε, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα.