Νομικά μέτρα κατά τους ΥΠΕΣ προαναγγέλουν ομογενείς

Πολιτικές αντιπαραθέσεις και νομικές εξελίξεις για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένονται τις επόμενες μέρες, καθώς ο δικηγόρος ομογενών που κατέθεσαν αγωγές εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, Βασίλης Σωτηρόπουλος, καταγγέλλει πως το Υπ.Εσ. αρνείται να ικανοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά των ομογενών και να δώσει αντίγραφα των προσωπικών δεδομένων που διατηρεί για εκείνους.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος ενημερώνει πως ένας αριθμός αποδήμων Ελλήνων υπέβαλε αιτήματα στο υπουργείο Εσωτερικών για να τους χορηγηθούν αντίγραφα από τα δεδομένα που τηρεί το υπουργείο σχετικά με τον εκλογικό κατάλογο. «Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του #GDPR, δυνάμει του οποίου ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει υποχρέωση να χορηγήσει αντίγραφα των δεδομένων που τηρεί στο αρχείο του προς το ίδιο το υποκείμενο των δεδομένων», σχολιάζει ο Β. Σωτηρόπουλος.

Αντί όμως το υπουργείο Εσωτερικών να στείλει αντίγραφα των δεδομένων στους απόδημους που το ζήτησαν, απάντησε αναπαράγοντας άρθρα και διατάξεις του GDPR χωρίς όμως να ικανοποιεί το δικαίωμα χορήγησης αντιγράφων, σημείωσε χαρακτηριστικά.

πηγή: Aftodioikisi.gr