Διονύσης Βυθούλκας: Δράσεις του 2ου Λυκείου της πόλης μας

                               

Την Τετάρτη 3/4 το σχολείο μας φιλοξένησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «ΑΣΤΡΟΜΕΤΡΙΑ» το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με το αντικείμενο της Αστροφυσικής .

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές κ.κ. Χιωτέλλης Αλέξανδρος και Δακανέλης Γιάννης παρουσίασαν την ενότητα «Η γέννηση, η ζωή και ο θάνατος των άστρων» με τρόπο διαδραστικό στο αμφιθέατρο του σχολείου. Η πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση τροφοδότησε ένα ζωηρό διάλογο με τους μαθητές που έθεσαν πολλά και ουσιαστικά ερωτήματα και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός. Στη συνέχεια στην αυλή του σχολείου έγινε κατασκευή και εκτόξευση υδροπυραύλου και παρατήρηση του ήλιου με ειδικό τηλεσκόπιο. Στις δράσεις αυτές οι μαθητές συμμετείχαν με έκδηλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

Στη συνέχεια , το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου επίσκεψη από τον ερευνητή των Γενικών Αρχείων του Κράτους κο  Γκλαβίνα Γιάννη,   ο οποίος παρουσίασε την θεματική «Η λογοκρισία σε κινηματογράφο, θέατρο και τραγούδι την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) μέσα από τεκμήρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους» στους μαθητές της ομάδας Βιβλιοθήκης .

Η παρουσίαση περιλάμβανε το θεωρητικό μέρος με την παροχή πολλών σημαντικών πληροφοριών για τη δράση της λογοκρισίας στην περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών στις συγκεκριμένες μορφές τέχνης. Ακολούθησε βιωματική δράση στην οποία οι μαθητές υποδύθηκαν ρόλους λογοκριτών για να αντιληφθούν την εξουσία αλλά και την αμάθεια των λογοκριτών, δόθηκαν φύλλα εργασίας κι παρουσιάστηκε σημαντικό αρχειακό υλικό. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν έντονο για μια ιστορική περίοδο που συνήθως δεν διδάσκεται στο σχολείο παρά μόνο ακροθιγώς και περιστασιακά.

Την Παρασκευή 5/4 πραγματοποιήθηκε ένα μάθημα Βιολογίας διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Προσκεκλημένη για να διδάξει τους μαθητές της Γ Επιστημών Υγείας και της Β Θετικής ήταν η παλιά απόφοιτος του σχολείου μας και τώρα μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, Στεφανία Καλογερά. Διατέθηκαν 2 διδακτικές ώρες στις οποίες παρουσίασε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του καρκίνου με το οποίο ασχολείται ερευνητικά και στη συνέχεια έδωσε πολύτιμες συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού για τις σπουδές σε Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι μαθητές είχαν πλήθος αποριών τις οποίες η κα Καλογερά απάντησε  με απλότητα και σαφήνεια παρέχοντας πολλά ερεθίσματα για σκέψη και περαιτέρω έρευνα.

Το μάθημα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συγκίνηση παλαιότεροι εκπαιδευτικοί που την είχαν μαθήτρια στο Λύκειο, καθώς και ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης κος Φανίδης Χρ.

Στο αμφιθέατρο του σχολείου ο Δ/ντής παρουσίασε στο σύνολο των μαθητών την προσκεκλημένη και ακολούθησε μια σύντομη τελετή βράβευσης.

Είναι η δεύτερη σπουδαία και διακεκριμένη επιστήμονας – απόφοιτη του σχολείου μας- μετά την περσινή παρουσίαση της κας Μαρίας Κυραρίνη που μας τιμά με την παρουσία της και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες/ άλλοι  ανάλογου βεληνεκούς απόφοιτοι.

Διονύσιος Βυθούλκας