Βασίλης Γκιτάκος: “Πλανώνται πλάνη οικτρά αν νομίζουν ότι μας πλάνεψε …η πλάνη τους!”

.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
.
Πλανώνται πλάνη οικτρά αν νομίζουν ότι μας πλάνεψε …η πλάνη τους!
.
Την πρόσφατη απόφαση (3/4/2024) της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, να ανακαλέσει, με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας, την μόλις πριν 4 μήνες (28/11/2023) απόφαση (160/2023) της τότε Οικονομικής Επιτροπής και η Δημοτική Αρχή να την αποδώσει σε «πλάνη», δεν έπεισε πραγματικά κανέναν, πέρα από τους εαυτούς τους.
.
Αυτό που σίγουρα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά είναι η εχθρική στάση της Δημοτικής Αρχής Αγίας Βαρβάρας απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά έκανε και ακόμα πιο ξεκάθαρη τη στάση της να διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε ημέτερους και σε αυτούς που «κατούρησαν στο πηγάδι».
.
Και εξηγούμαι: Προ της αντιδραστικής και αντεργατικής «διάταξης Βορίδη» (αρθ.37 Ν.4915/2022), που υποχρεώνει τους δήμους να ασκούν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να ακυρώνονται πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν εργαζόμενους και μετατρέπουν τις συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, η Δημοτική Αρχή του κ. Μίχου κατέθεσε έφεση εναντίον τέτοιας δικαστικής απόφασης που δικαίωνε εργαζόμενους με δεκαετή και πλέον εργασία στις κοινωνικές δομές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ κλπ) αναγνωρίζοντας το δικαστήριο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Αντίθετα σε ακριβώς όμοια περίπτωση άλλων εργαζομένων σε δομές Πολιτισμού – Αθλητισμού ορθά έκανε δεκτές τις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζόμενους και μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. (διάκριση Νο 1.)
.
Μετά της «διάταξης Βορίδη» (αρθ.37 Ν.4915/2022), και παρά του γεγονότος ότι ο δήμαρχος έχει σταθεί μέχρι σήμερα υπέρμαχος της αντιδραστικής διάταξης, τον Νοέμβριο του 2023 η οικονομική επιτροπή του Δήμου παίρνει ομόφωνη απόφαση (160/2023) να μην αντιδικήσει στο δικαστήριο με τρεις συγκεκριμένους εργαζόμενους που κατέθεσαν αγωγή για την μετατροπή της σύμβασης τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και να συνομολογήσει στην αναγκαιότητα να παραμείνουν στην εργασία τους, αναγνωρίζοντας για τους συγκεκριμένους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. (διάκριση Νο 2.)
.
Η διάκριση και η άνιση αντιμετώπιση των εργαζομένων από την Δημοτική Αρχή και στις δύο περιπτώσεις βγάζει κάτι παραπάνω από μάτι.
.
Έρχεται τώρα η Δημοτική Αρχή με την αστεία αιτιολόγηση της «πλάνης» και ακυρώνει την απόφαση (160/2023) της συνομολόγησης για τους τρεις συγκεκριμένους εργαζόμενους. (διάκριση Νο 3.).
.
Το τι μεσολάβησε πραγματικά θα το μάθουμε, γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πάει μακριά! Το προφανές πάντως είναι ότι έχουν κελαηδήσει «πουλάκια» από κυβερνητικά γραφεία και ο δήμαρχος κρατάει στάση αναμονής για την πιθανή κατάργηση της αντεργατικής και αντιδραστικής «διάταξης Βορίδη» λόγω και των πιέσεων από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Η εμπειρία μας λέει ότι στις 8/4/2024 που συζητείται η αγωγή των συγκεκριμένων εργαζομένων θα δοθεί αναβολή με προσωρινή διαταγή διατήρησης της εργασίας τους μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής (…και έχει ο θεός).
.
Η θέση μας παραμένει αταλάντευτη χωρίς να κάνουμε διακρίσεις ή να βάζουμε αστερίσκους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζουμε τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για ΟΛΟΥΣ. Να σταματήσει η Δημοτική Αρχή Αγίας Βαρβάρας να αντιδικεί με τους εργαζόμενους στο δίκαιο αίτημα τους που απαντά και στην τραγική έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες του δήμου αλλά και στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του λαού της Αγίας Βαρβάρας. Τα θέματα των εργαζομένων να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίζει υπέρ της μονιμοποίησης ΟΛΩΝ των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.
.
Βασίλης Γκιτάκος
Επικεφαλής
ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
.