Οδός Διγενή Ακρίτα: «ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ» – Του Βαγγέλη Μπουράνη*

«ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ»

Του Βαγγέλη Μπουράνη*

Προσκυρώσεις και Ρυμοτομήσεις 46 χρόνια μετά την έκδοση Ρυμοτομικού Σχεδίου στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας

Οι οικογένειες της οδού Διγενή Ακρίτα καλούνται σήμερα να επιβαρυνθούν με χιλιάδες ευρώ για μικροαποκλίσεις τ.μ που εντόπισε η πολεοδομία μεταξύ της ρυμοτομικής γραμμής και της υφιστάμενης κατάστασης επί του εδάφους, σύμφωνα με το τοπογραφικό σχέδιο που μας προσκόμισαν οι υπηρεσίες του Δήμου.

Καλούμαστε λοιπόν σήμερα 46 χρόνια μετά την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, υποχρεωτικά να πληρώσουμε για να αγοράσουμε κομμάτι του πεζοδρομίου, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου, είχαν και τον χρόνο και τα μέσα να ελέγξουν όταν εξέδιδαν τις οικοδομικές άδειες και έτσι πραγματοποιήθηκε σειρά συμβολαίων, αποδοχές και δωρεές από γενιά σε γενιά.

Με την διαφορά ότι τώρα οι αντικειμενικές αξίες του 2024 ουδεμία σχέση έχουν με την εποχή του ρυμοτομικού σχεδίου του 1978, πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε και τις πρόσφατες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που ο ίδιος ο Δήμος όπως και πολλοί άλλοι, έχει χαρακτηρίσει υπερβολικές και άδικες και έχει ζητήσει επαναφορά στις παλιές.

Τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, τα δίκτυα κοινής ωφελείας είναι διαμορφωμένα δεκαετίες τώρα από τις δημόσιες υπηρεσίες και σίγουρα όχι από τους κατοίκους .

Τον Μάιο του 2023 όταν μας ζητήθηκε από την πολεοδομία να προσκομίσουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας, παρευρέθηκα με καλή πίστη με τον μηχανικό του Δήμου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι ο Δήμος προσπάθησε να λύσει το θέμα κάνοντας πεζόδρομο την Διγενή Ακρίτα, αλλά απορρίφθηκε από την Περιφέρεια, βέβαια κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε από τον Δήμαρχο, αλλά ούτε και είδαμε την μελέτη και την υποτιθέμενη απόρριψη της Περιφέρειας.

Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 28/3/2024 ακούσαμε από τον Δήμαρχο ότι ο Δήμος είναι αναρμόδιος να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από την κατ’ ουσία εικονική εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, αφού για να εφαρμοστεί το ρυμοτομικό θα πρέπει να αλλάξουν τα πεζοδρόμια, οι κολώνες της ΔΕΗ κλπ. απλά δηλαδή θα επιβαρυνθούμε οικονομικά.

Στις 29 Αυγούστου του 2023 «συμπτωματικά» συνεδρίασε η επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 12.00 και ενέκρινε την μελέτη τροποποίησης του ρυμοτομικού, για το όμορο οικοδομικό τετράγωνο που συμπεριλαμβάνει την εκκλησία και την ΕΥΔΑΠ, για να αποφευχθούν άσκοπες ρυμοτομήσεις, όπως η ίδια η απόφαση αναγράφει, την ίδια μέρα στις 20.00 το Δ.Σ ενέκρινε την ίδια απόφαση, εκεί λοιπόν υπήρχε λύση και το σχέδιο πόλης μπορούσε να τροποποιηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον 1/24 μας κοινοποιήθηκε η πράξη η οποία μας υποχρεώνει να πληρώσουμε τον Δήμο αλλά και την ΕΥΔΑΠ, για τις προσκυρώσεις-ρυμοτομήσεις, να πληρώσουμε δηλαδή για κάτι το οποίο το ίδιο το Δ.Σ έχει ζητήσει τροποποίηση χωρίς να έχει καθορίσει ακόμα τεχνικά τα ακριβή όρια του οικοδομικού τετραγώνου και θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει λύση και στα δικά μας προβλήματα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκε από τον Δήμαρχο να μην λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση για την τροποποίηση του ρυμοτομικού στο οικοδομικό τετράγωνο της εκκλησίας και της ΕΥΔΑΠ, δεν εννοούσα αυτό είπε, αλλά κάτι άλλο, με λίγα λόγια άλλα γράφω, άλλα λέω και άλλα εννοώ.

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση προτάθηκαν πιθανές και νόμιμες λύσεις που η ίδια η πολεοδομική νομοθεσία προβλέπει όπως είναι η διόρθωση ασυμφωνίας μεταξύ του ρυμοτομικού και της πραγματικής κατάστασης επί του εδάφους, αλλά δυστυχώς ο Δήμαρχος όχι απλά δεν απαντούσε αλλά έκανε πως δεν άκουγε.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά μόνο την Διγενή Ακρίτα αλλά και όλες τις άλλες οδούς που βρίσκονται πλησίον και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα έχουν παρόμοια μορφή, δηλαδή τι μας ζητάει ο Δήμος όσοι είμαστε πίσω από την ρυμοτομική να πληρώνουμε με πράξη αποζημίωσης και όσοι είμαστε μπροστά να μας τα κατεδαφίζει με πράξη κατεδάφισης.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πιθανές λύσεις οι οποίες δεν εξετάστηκαν, όπως είναι η διόρθωση ασυμφωνίας ή ακόμα και η τροποποίηση του ρυμοτομικού, αλλά ακόμα και αυτές να μην προβλεπόντουσαν ή να μην είχαν εφαρμογή, όπως ο ίδιος ο κος Φράγκου, νομικός και δημοτικός σύμβουλος του κου Μίχου είπε στην συνεδρίαση του Δ.Σ, θα μπορούσε ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλία για νομοθετική παρέμβαση λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολίτες δεν έχουν ευθύνη, για την όποια κακή λειτουργία του δημοσίου, δεκαετίες πίσω και αφού το θέμα έχει γενική διάσταση σε όλη την περιοχή, όπως και στο παρελθόν έχει συμβεί.

Ζητάμε ο Δήμος να σταθεί στο πλευρό όχι μόνο των δικών μας οικογενειών, αλλά να γίνει η δική μας υπόθεση η αφορμή να δοθούν λύσεις στα σπίτια όλης της περιοχής, που θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.

*Ο Βαγγέλης Μπουράνης είναι δημότης Αγίας Βαρβάρας, κάτοικος στη Διγενή Ακρίτα