Ενημέρωση για τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων στην πόλη μας, από τη νέα σχολική χρονιά

Παρουσία λιγότερων, του αναμενομένου αριθμού, γονέων και κηδεμόνων, παρουσιάστηκε από ειδικούς του υπ. Παιδείας η δομή και λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων πανελλαδικά, που από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργούν και στην πόλη μας, στα κτίρια που έως εφέτος στεγάζονται το 13ο Νηπιαγωγείο και 8ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, στο δημοτικό κινηματοθέατρο “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ” και διοργανώθηκε από το δήμο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος κ. Μίχος αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την λειτουργία αυτών στην πόλη μας και τα οφέλη τους, στην αναβάθμιση της παιδείας στην Αγία Βαρβάρα.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν τον τρόπο λειτουργίας τους και την έως σήμερα εμπειρία τους από τη λειτουργία άλλων σε άλλους δήμους.

Μετά το πέρας των ομιλιών δόθηκε ο λόγος για τοποθετήσεις και ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Από τις τοποθετήσεις συμπολιτών μας που έλαβαν το λόγο, βγήκε το συμπέρασμα πως διίστανται οι απόψεις για τα Πειραματικά σχολεία, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο.

Σε θέματα πάντως που είχαν να κάνουν ειδικά για τα σχολεία της πόλης μας, η άποψή μας είναι πως δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα  που ετέθησαν.

Ερωτήματα όπως: “γιατί στα σχολεία αυτά της πόλης μας, να μην πηγαίνουν μόνο παιδιά της Αγίας Βαρβάρας, αλλά να έχουν τη δυνατότητα σε αυτά να φοιτούν και παιδιά από ολόκληρο το λεκανοπέδιο, εάν εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αφού όλοι οι μαθητές θα μπαίνουν σε κληρωτίδα και όποιους βγάλει ο κλήρος, με αποτέλεσμα  μαθητές της πόλης μας να στερούνται θέσεις σε αυτά”.

Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο αδέλφια να μην πηγαίνουν μαζί σε αυτά τα σχολεία εάν δεν κληρωθούν και τα δύο ή τρία από αυτά. Σε αυτό το θέμα η εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως θα υπάρξει μελλοντική νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά το πρόβλημα αυτό.

Γεγονός είναι πως το 13ο Νηπιαγωγείο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο από τη νέα σχολική χρονιά θα πάψουν να λειτουργούν σαν σχολεία της πόλης μας, αλλά σαν διαδημοτικά πειραματικά και οι μαθητές αυτών που δεν θα κληρωθούν, αλλά χωροταξικά ανήκουν σε αυτά, θα μεταφερθούν σε άλλα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας, με τις ήδη “γεμάτες” τάξεις σε αυτά. Αντί δηλαδή να μειώνεται ο αριθμός μαθητών στις τάξεις εκείνων των σχολείων, για καλύτερη εκπαίδευση, θα δεχτούν επιπλέον μαθητές.

Τέλος υπήρξε ενημέρωση πως εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από γονείς και κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος στην κλήρωση για να παρακολουθούν τα μαθήματα στα παραπάνω σχολεία.