«Ο μεγάλος φόρος αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα, καθώς και η αδιαμφισβήτητη συνεισφορά της στην αντιφασιστική νίκη έδεσε την πορεία της χώρας με τη δημοκρατική Ευρώπη» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην τελετή για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Όπως υπογράμμισε, το μήνυμα εκείνης της ημέρας παραμένει επίκαιρο στη σημερινή, δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, εσωτερική και διεθνή.
«Την ίδια αλληλεγγύη, και πάλι με πράξεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επέδειξε η πόλη και ο δήμος στους χιλιάδες πρόσφυγες και στη διαχείριση του μεταναστευτικού» ανέφερε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας την έναρξη μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων.
«Οι πολίτες αποδεικνύουν καθημερινά, με ωριμότητα, ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να υπερισχύσουν της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας» σημείωσε.
12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν από το κέντρο της πόλης πολύ νωρίς το πρωί, έχοντας υποστείλει πρώτα από την Ακρόπολη το απεχθές σύμβολο του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κράτους, τη σημαία με τη σβάστικα.
Η υποστολή της ναζιστικής σημαίας θα αναδειχθεί στο συμβολικό χρονικό σημείο της Απελευθέρωσης. Όμως η πραγματική αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα θα γίνει την επόμενη μέρα την ίδια ώρα που χιλιάδες, Αθηναίοι, πάσης ηλικίας, θα κατακλύσουν ασφυκτικά όλη την Ομόνοια, την Σταδίου, την Πανεπιστημίου και το Σύνταγμα, ζητωκραυγάζοντας, τραγουδώντας, φωνάζοντας, κλαίγοντας και γελώντας εορτάζοντας την απελευθέρωση. «Φεύγουνε – Φεύγουνε!»