Οι πολίτες της Αγίας Βαρβάρας, ιδίως οι νέοι, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται δημιουργικές διεξόδους. Ιδίως στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Στην πόλη μας σήμερα η πολιτιστική δραστηριότητα σχεδόν αποκλειστικά πραγματώνεται μέσα από τα σχολεία, τις πολιτιστικές δομές του δήμου, τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, τα λίγα δημοτικά αθλητικά τμήματα και τους αθλητικούς συλλόγους.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου είναι περιορισμένες στις εντελώς απαραίτητες, όπως στις εθνικές επετείους, στις θρησκευτικές εορτές και τις γιορτές πόλης.
Το «Γιάννης Ρίτσος» φιλοξενεί ελάχιστες εκδηλώσεις το χρόνο. Γιατί δεν δρομολογείται ο οργανισμός λειτουργίας του, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το θερινό σινεμά «Πάνθεον», ώστε να μπει σε πλήρη λειτουργία;
Δημιουργική απασχόληση στο Δήμο δεν υπάρχει. Η λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ είναι επιτακτική.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη παραμένει αναξιοποίητη, ενώ θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με προγράμματα φιλαναγνωσίας, ψηφιακού εγγραμματισμού και θεματικά σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους.
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας περιλαμβάνει μόνο χορευτικές ομάδες.
Μερικά από τα πολιτιστικά τμήματα είναι ανύπαρκτα, παρότι αναφέρονται στο site του Δήμου (https://agiavarvara.gr/politismos/). Ακόμα κι αυτά που λειτουργούν όμως χρειάζονται ενίσχυση και κυρίως με ερασιτεχνικά τμήματα. Δυστυχώς, η ερασιτεχνική ενασχόληση είναι πενιχρή. Λείπουν τα ζωντανά κύτταρα δημιουργίας και παραγωγής πολιτισμού.
Στο Εικαστικό Εργαστήριο λειτουργεί μόνο τμήμα ζωγραφικής παιδιών! Ένα ολόκληρο κτήριο αναξιοποίητο! Που είναι όλα τα άλλα τμήματα που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Δήμου;
Λειτουργούν σχολές, όπως το Δημοτικό Ωδείο και η Δραματική Σχολή στις οποίες όμως συμμετέχει ένα μικρός αριθμός πολιτών της Αγίας Βαρβάρας. Πόσο επιβαρύνεται οικονομικά ο προϋπολογισμός του Δήμου για παράδειγμα από τη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου; Καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα χρήματα δίνονται για το καλό όνομα της σχολής, αλλά και τη φήμη της πόλης. Όμως το όφελος για τον πολίτη είναι έμμεσο. Απουσιάζει επίσης η απαιτούμενη ώσμωση με τις αντίστοιχες σχολές. Για παράδειγμα της Δραματικής Σχολής και του Θεατρικού Εργαστηρίου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες για ενεργή συμμετοχή των κατοίκων, ώστε να υπάρχει και άμεσο όφελος. Να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας σε καλλιτεχνικές δράσεις και δρώμενα.
Γίνεται η προβολή που απαιτείται; Υπάρχει για παράδειγμα συνεργασία με τη σχολική κοινότητα και ιδίως τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για τον αμοιβαίο εμπλουτισμό των δράσεων και τη συμμετοχή των μαθητών στα πολιτιστικά τμήματα;
Τι φταίει για όλα αυτά; Σίγουρα τα πενιχρά κονδύλια που διατίθενται στους δήμους, όπως και η διαχείριση της δημοτικής αρχής.
Για εμάς είναι προτεραιότητα η διεκδίκηση χρηματοδότησης και η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την ανάπτυξη περισσότερων εστιών πολιτισμού και αθλητισμού.
Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις ώστε οι συμπολίτες μας να βρίσκουν απάγγειο στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ιδίως τα παιδιά και οι έφηβοί μας ώστε να απασχολούνται, να συγχρωτίζονται, να γαλουχούνται και να δημιουργούν σε περιβάλλοντα αποτρεπτικά για παραβατικότητα, σχολική βία, κι άλλες αρνητικές συνήθειες της σύγχρονης εποχής.
“Μαζί με τους Πολίτες”
Επιτροπή Πολιτισμού