Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος: «Μνημες Πόντου….», Έκθεση Ζωγραφικής & Λαογραφίας

.
«Μνημες Πόντου….», Έκθεση Ζωγραφικής & Λαογραφίας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», με επισκέπτες που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, στην αίθουσά του, το 3ήμερο 9, 10 & 11 Φλεβάρη 2024.
.

Τοποθετήθηκαν πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησε η Ζωγράφος κ. Μαρία Σιδέρη με εικόνες από τον Πόντο.

Η αίθουσα του Συλλόγου μεταμορφώθηκε σ’ ένα μικρό μουσείο, με αντικείμενα -ενθύμια που έφεραν οι προγονοί μας από την καθημερινή ζωή στον Πόντο.

.


Ζωντάνεψαν ξαφνικά οι άψυχες φιγούρες φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές, η εικόνα της Παναγίας, το καντηλάκι που καίει, το μωρό «σο κουνίν», η νύφη με το πέπλο, φωτογραφίες, είδη διατροφής, κεντήματα…. και οι φιγούρες των ανταρτών στην άκρη της αίθουσας να φυλάνε τις μνήμες και τις ρίζες.
.

Το 3ήμερο κύλησε με εισηγήσεις, θεατρικά δρώμενα, χορούς, τραγούδια, μαρτυρίες, παρακαθ’, παραδοσιακά κεράσματα και η λύρα δεν σταμάτησε να αντηχεί.
Κάθε ημέρα ήταν και διαφορετική με ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά και αισιοδοξία και από την άλλη συγκίνηση και νοσταλγία.Οι Εισηγητές ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μετέδωσαν τις γνώσεις τους για τον Πόντο:
.

– η Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, μαζί με τα μικρά παιδιά αναφέρθηκε στα ιερά κειμήλια και στην Γυναίκα του Πόντου,
– ο κ.Απόστολος Ασλανίδης, Λαογράφος – Ερευνητής στα «Αποτυπώματα της Αλησμόνητης Πατρίδας,
– η κ .Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια Φιλόλογος, Λαογράφος και Συγγραφέας στα «Παρχάρια και εξοχές της Τραπεζούντας»,
– ο κ. Κυριάκος Σαχανίδης Συγγραφέας & Ποιητής, απήγγειλε στίχους στην ποντιακή διάλεκτο,
– προβλήθηκε βίντεο για τις «ενδυματολογικές προσεγγίσεις των Ελλήνων στον Πόντο, της κας Λένας Καλπίδου Αρχαιολόγου & Έφορου του Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
.
.
Την Έκθεση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λ. Μίχος, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γ. Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτ. Ελλάδας & Νήσων κ. Χρ. Δημόπουλος.
Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι 22 Φλεβάρη 2024 (καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου και ώρες 18.30 – 21.00)
Τα πρωινά έχουν ήδη προγραμματιστεί Επισκέψεις σχολείων, Συλλόγων, Κ.Α.Π.Η και άλλων φορέων από διάφορες περιοχές.
.

Θερμές Ευχαριστίες:
.
στα μέλη που δώρισαν τα αντικείμενα για την Έκθεση, στην κ. Ελπίδα Ζαμπέλη για την παραχώρηση της συλλογής της, στις Παραδοσιακές Φορεσιές ΖΕΡΖΕΛΙΔΗ για τις φορεσιές της Σάντας, της Αργυρούπολης και της Τραπεζούντας καθώς και στην κ. Πολυξένη Λυκίδου για την παραχώρηση της προσωπικής της φορεσιάς από το Ατα Παζαρ του Δυτικού Πόντου. 
.
Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος