Αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στην οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί ενός των επομένων εβδομάδων και το οποίο μετά τις γιορτές θα δοθεί στη δημοσιότητα υπό την έννοια της διαβούλευσης, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ιπποκρατείου.
«Συνενώνουμε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου σε ένα ενιαίο δίκτυο υπηρεσιών ,το οποίο με μία ενιαία και υπηρεσιακή ,ιατρική και νοσηλευτική δομή θα βρίσκεται σε άμεση συνέργεια, συνάφεια και όσμωση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του οποίου αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα» σημείωσε ο κ Βαρτζόπουλος.
Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι η καινούργια αυτή δομή δίνει τη δυνατότητα μιας ενιαίας υπηρεσιακής ιατρικής και νοσηλευτικής διοίκησης , κάτι που , που όπως είπε, απελευθερώνει δυνάμεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την αύξηση του αριθμού ,της ποσότητας και της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών.
«Είναι προφανές ότι , ναι μεν διαλύουμε τους Οργανισμούς των δύο μεγάλων κρατικών νοσοκομείων- γιατί το Δρομοκαϊτειο είναι δωρεά- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τις κλινικές . Αντιθέτως είναι απολύτως απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών. Όπως επίσης είναι απολύτως απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος ορισμένων κλινικών. Είναι απολύτως απαραίτητο ότι θα πρέπει να έχουμε και πάλι ειδικές γεροντοψυχιατρικές κλινικές. Είναι απαραίτητο να επαναλειτουργήσουμε τις κλινικές των επανερχομένων έτσι ώστε εγκαίρως να βλέπουμε ποια περιστατικά δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και ποια περιστατικά θα πρέπει να πάρουν το δρόμο προς την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και να προετοιμαστούν ανάλογα» πρόσθεσε ο κ Βαρτζόπουλος.
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο διοίκησης, ο οποίος προσαρμόζει στα εδώ δεδομένα μια κεκτημένη ευρωπαϊκή εμπειρία, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του λαού έτσι ώστε οι ψυχιατρικές κλινικές που είναι ενταγμένες στα γενικά νοσοκομεία να λειτουργούν με συνθήκες οι οποίες θα επιτρέπουν στα νέα παιδιά να πηγαίνουν κατά κύριο λόγο εκεί . «Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν αυτοί το πρόβλημά τους και για να καταπολεμηθεί ουσιαστικώς το στίγμα που δυστυχώς ακόμη κατατρέχει την ψυχιατρική και την ψυχική νόσο» πρόσθεσε ο κ Βαρτζόπουλος.
Επίσης σημείωσε ότι με ψηφιακά και επιδημιολογικά εργαλεία που ετοιμάζονται θα υπάρχει η δυνατότητα της έγκαιρης ανίχνευσης των νέων χρόνιων περιστατικών τα οποία θα κατευθύνονται στις νοσηλευτικές δομές που θα τα προετοιμάσουν κατάλληλα ώστε να μπορέσουν οι ασθενείς αυτοί , με τις καινούργιες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ημερήσιας φροντίδας που θα δημιουργηθούν, να είναι ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό.
ΑΠΕ